Hlavní obsah

Americké úřady dál odebírají děti migrantů. I přes zákaz jich od rodičů oddělily 81

Lidskoprávní aktivisté se obávají případů neoprávněného odloučení dětí od rodičů.Video: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

K odebírání dětí nyní podle amerických úřadů dochází jen v případech, kdy rodiče spáchali závažnou trestnou činnost či je ohroženo zdraví nebo bezpečnost dětí. Ochránci lidských práv se však obávají, že některé děti mohou být od rodičů odloučeny neprávem.

Článek

Americké úřady odebraly migrantům nelegálně pobývajícím ve Spojených státech na osm desítek dětí od chvíle, kdy prezident Donald Trump tento široce kritizovaný postup v červnu zakázal. Informovala o tom dnes agentura AP, podle níž v současnosti k rozdělování rodin úředníci sahají pouze ve výjimečných případech spojených se závažnými trestními obviněními vůči rodičům či obavami o zdraví dětí. Někteří obhájci lidských práv však tvrdí, že vláda stále může oddělovat děti od rodičů bez vážných důvodů.

Trumpova administrativa čelila na jaře silnému tlaku opozice, nevládních organizací i části republikánů, aby ukončila rozdělování rodin přistěhovalců, kterým po zavedení takzvané politiky nulové tolerance odebrala téměř 3 000 dětí.

V médiích se tehdy objevovaly záběry plačících dětí zavřených v detenčních zařízeních bez kontaktu s rodiči. Proti praktice se postavila řada veřejných osobností včetně Trumpovy dcery Ivanky. Prezident v červnu vydal dekret zakazující tento postup a nedlouho poté se proti odebírání dětí vyslovil i federální soud.

Podle AP však Trumpův výnos ponechává prostor pro to, aby imigrační úředníci děti dále odebírali, což se od té doby stalo v 81 případech. Ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které má v USA imigrační problematiku na starosti, většinu případů spojuje s rodiči, proti kterým bylo vzneseno trestní obvinění, přičemž tři desítky z nich již v minulosti spáchali trestné činy.

„Jak jsme již uváděli a dokazují to čísla, rozdělování rodin je výjimečné," řekla AP mluvčí ministerstva Katie Waldmanová, podle níž je o děti v detenci dobře postaráno.

Organizace hájící lidská práva jsou však pokračující praktikou znepokojeny a obávají se, že některé děti jsou od rodičů oddělovány neprávem.

„Máme vážné obavy, že vláda může opírat rozdělování rodin o vágní obvinění spojené s trestní minulostí (rodičů)," řekl advokát Americké unie občanských svobod Lee Gelernt, který se v současnosti snaží domoci u soudu navrácení jednoho z dětí matce, jež přišla do USA z Latinské Ameriky.

Trump označuje snížení počtu přistěhovalců přicházejících do Spojených států bez potřebných dokladů za svou prioritu a v říjnu vyslal k ochraně hranic s Mexikem více než 5000 vojáků. Většina z nich tam setrvá nejméně do konce ledna.

Reklama

Doporučované