Hlavní obsah

Americké vojenské síly jsou teroristé, prohlásil íránský parlament skrze nový zákon

Parlament zákon schválil v reakci na rozhodnutí USA neprodloužit výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.Video: Klára Mališová, Shutterstock.com, Seznam Zprávy

 

Reklama

Íránský parlament schválil zákon, který americké vojenské síly prohlašuje za teroristické. Rozhodnutí přišlo den poté, co USA oznámily, že neprodlouží výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Článek

Íránští zákonodárci v úterý schválili zákon, který označuje všechny americké vojenské síly za teroristické. Reagují tak na pondělní prohlášení Bílého domu neprodloužit výjimky ze sankcí na obchodování s íránskou ropou.

Zákon představuje další posun od nové legislativy z minulého týdne, v němž íránský parlament prohlásil za teroristy pouze americké vojáky na Blízkém východě. Krok tehdy přišel v reakci na rozhodnutí Spojených států ze začátku března, kdy prezident Donald Trump zařadil íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací.

Pro zákon se v úterý v Teheránu vyslovilo 173 z 215 poslanců. Proti byli jen čtyři členové, zbylých 38 přítomných se zdrželo hlasování. Íránský parlament čítá celkem 290 mandátů.

Trumpova administrativa znovu uvalila sankce na íránský energetický sektor již loni v listopadu. Rozhodnutí přišlo šest měsíců poté, co USA odstoupily od mezinárodní dohody z roku 2015 o íránském jaderném programu. Výjimku tehdy měli jen tradiční odběratelé ropy, kam patřilo celkem osm států: Japonsko, Jižní Korea, Turecko, Čína, Indie, Itálie, Řecko a Tchaj-wan. V pondělí následně Trump oznámil, že zmíněným zemím výjimky ze sankcí na obchodování s ropou neprodlouží. Ty mají státům vypršet na začátku května.

Íránské ministerstvo zahraničí poté oznámilo, že rozhodnutí Spojených států neprodloužit zemím výjimky na obchod s íránskou ropou nemá „žádnou hodnotu”. Zároveň je ale podle svých slov v kontaktu se zahraničními partnery a hodlá podle toho jednat.

Reklama

Doporučované