Hlavní obsah

Americké volby jako půda pro osobní útoky. Trump si pomohl Photoshopem

Foto: Twitter/@TeamTrump

Snímek z videa, v němž se Trumpův tým snaží vykreslit Joea Bidena jako osamělého muže, který se schovává ve sklepě svého domu v Delaware.

Reklama

„Sedí ve svém sklepě. Je sám, schovává se, přitížilo se mu.“ Takhle popisuje tým volební kampaně Donalda Trumpa jeho demokratického protivníka Joea Bidena. A musel si k tomu dopomoci i úpravou fotek.

Článek

Bidenův „bezútěšný“ stav ilustruje video, jež se objevilo na oficiálním twitterovém účtu Trumpovy kampaně, pomocí sekvence fotografií. V nich je ale háček – nejde o originály, ale fotky upravené tak, aby na takový narativ pasovaly, popsala americká televize CNN.

Ve videu tým současného prezidenta o jeho sokovi v kusých větách a heslech tvrdí, že má mimo jiné „šílené krajně levicové nápady“ a že „dovolil Číně a Mexiku ukrást (nám Američanům) naši práci“.

V nepořádku jsou hned tři fotografie. Na jedné z nich bývalý senátor z Delaware sedí – zdánlivě sám – na zemi před koženým křeslem a ve videu se v tu chvíli objeví s dramatickým podkresem slovo „alone“ a „hidden“, tedy sám a schovaný.

Fotografie z loňského prosince přitom vznikla za úplně jiné atmosféry a ne ve sklepě bývalého viceprezidenta, odkud z karantény vedl svou prezidentskou kampaň. Biden se s dalšími mnoha lidmi díval u starosty iowského města Coralville na univerzitní fotbalový zápas. Mezi hosty byla i reportérka CNN Sarah Mucha.

Problémová je i fotografie, kde se má Joe Biden zasmušile chytat za hlavu v prázdném pokoji. Nejde ovšem o zachycení politického veterána při osamělé chvilce, jde o momentku z venkovního demokratického shromáždění v Iowě. To se odehrálo loni v září v Cedar Rapids. Z původní fotografie ale v Trumpovu videu zmizel jak mikrofon, tak i stromy v pozadí. A nahradilo je něco, co vzdáleně připomíná onen sklep.

A do třetice: na posledním snímku, který se objeví až ke konci propagačního videa, Biden vyčerpaně sedí na židli se skloněnou hlavou a v roušce. Vypravěčka v tom momentu říká, že na problémy, které Ameriku pálí, sedmasedmdesátiletý politik „nemá odpovědi a po padesáti letech neúspěchů je ani nikdy mít nebude“.

Opět je ale fotografie vytržená z kontextu. Podle reportéra amerického deníku The Washington Post Davea Weigela jde o snímek, který byl na začátku června pořízen při modlitbě v africkém metodistickém episkopálním kostele ve Wilmingtonu v Delaware.

V posledních třech týdnech investoval tým současného nájemníka Oválné pracovny do národní reklamy a té zacílené na šest swing states (států, u nichž není rozhodnuto, k jakému kandidátovi se přikloní) více než dva miliony dolarů.

Trump: 42,7 %, Biden: 49,1 %

Současné výsledky předvolebních průzkumů pro Donalda Trumpa nevypadají příliš vesele, ačkoliv si oproti situaci před několika týdny trochu polepšil. Za Joem Bidenem, kterému průzkumy ve středu přisoudily zhruba 49procentní podporu, pokulhával s 42,7 procenta potenciálních hlasů.

Biden, jehož se Trump soustavně snaží vykreslit jako duševně nemocného a senilního, se v posledních měsících ocitl ve velmi zajímavé pozici. Na rozdíl od prezidenta Trumpa, jehož je už z podstaty jeho funkce často vidět v médiích, nebyl nijak zvlášť aktivní. A přineslo mu to zmiňované body navíc.

Trump to letos ale nemá jednoduché. Spojené státy jsou podle oficiálních čísel nejzasaženější zemí koronavirovou pandemií, potýkají se i s citelným ekonomickým propadem a protesty proti rasismu i policejnímu násilí. Na politické scéně není už ani žádným nováčkem. Do prezidentských voleb ale stále zbývají necelé tři měsíce. A situace se může ještě několikrát změnit.

Stejná taktika jako v roce 2016

Americký server Politico rozebral taktiku, s níž Trump cílí zejména na Afroameričany a Hispánce. Reklamní spoty ve španělštině zdůrazňují fakt, že Biden v roce 1994 podpořil trestní zákon, který podle jeho kritiků vedl k masovému uvěznění hlavně lidí barevné pleti. Videa se zaobírají i Bidenovým domněle nevalným duševním zdravím. S jediným cílem – rozvrátit podporu, již má demokratický kandidát mezi členy amerických menšin.

„Je evidentní, že se Trumpova kampaň snaží řídit stejnými pravidly hry jako v roce 2016,“ řekla serveru Politico Karen Finneyová, jež před čtyřmi lety pracovala jako mluvčí někdejší demokratické kandidátky Hillary Clintonové. Podle Finneyové by to mělo pro Bidena fungovat jako hlasitý apel, aby si uvědomil, že hlasy černých voličů nemůže brát jako samozřejmé.

„Tuto chybu jsme udělali v roce 2016 a skončilo to tím, namátkou, že se Hillary nevedlo v Milwaukee, které má vysoké procento afroamerické populace,“ uvedla příklad bývalá mluvčí Clintonové.

„Je proti Bohu“

A stejně jako před čtyřmi lety je i toto předvolební období plné osobních útoků z jedné či druhé strany. Ve čtvrtek Donald Trump o svém (do demokratického národního shromáždění na konci srpna stále jen domnělém) protivníkovi prohlásil, že se staví „proti Bohu“ i náboženství.

„Zraňovat Bibli, zraňovat Boha. Je proti Bohu, proti zbraním, je proti energii, naší energii,“ řekl prezident podle webu USA Today svým příznivcům v Clevelandu.

Biden – katolík, jenž o své víře mluví často a otevřeně – výrok označil za „hanebný“. Republikána Trumpa označil za pokrytce, který se cynicky snaží zapůsobit na věřící konzervativce.

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump.

„To, že prezident Trump útočí na mou víru, považuji za hanebné. Je to pod úrovní úřadu, který zastává, a pod úrovní důstojnosti, již americký lid od svých vůdců právem očekává a již si zaslouží,“ okomentoval demokrat. Sám před asi dvěma týdny o Trumpovi řekl, že je „první rasistický prezident“ Spojených států.

Faktem ale je, že třeba před pár dny Biden, jenž se rád pyšní podporou ze strany menšin, Trumpovi nahrál rovnou do karet. Ve středu bývalý viceprezident z vlády Baracka Obamy řekl, že „na rozdíl od černošské komunity je hispánská komunita neuvěřitelně rozličná“. Nešťastný výrok se pak Biden snažil vysvětlit.

Trump se toho ale okamžitě chytl. Na Twitter napsal: „Wow! Joe Biden právě přišel o celou afroamerickou komunitu. Říct takovou pitomost!“

„Ten blahosklonný bílý liberální rasismus, který čiší z Joea Bidena, je odporný,“ přisadila si hlavní poradkyně z týmu prezidentské kampaně Katrina Piersonová.

Ačkoliv jsou slovní útoky na protivníka spíše Trumpova devíza, ani Biden si je občas neodpustí. Strefuje se třeba do nepříliš zvládnuté koronavirové krize, o níž prezident tvrdí, že ji má pod kontrolou.

„Je jako dítě. Nedokáže uvěřit tomu, že se tohle stalo zrovna jemu,“ prohlásil na konci června o republikánském protikandidátovi Biden. „Všechno to jeho fňukání a sebelítost… Tahle pandemie se nestala jemu, děje se to nám všem,“ dodal.

Reklama

Doporučované