Hlavní obsah

Americké volby po Česku: Trumpa by volili komunisté, Clintonovou lidovci

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Sobotka, Babiš, Kalousek... Koho by chtěli čeští politici za prezidenta USA?

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Podle průzkumu CVVM by více Čechů volilo demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou.

Článek

Už tento týden Američané rozhodnou, kdo nahradí Baracka Obamu a bude jejich novým prezidentem. Jak by ale volby dopadly, kdyby se o novém vůdci USA rozhodovalo v Česku?

Podle zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění CVVM by republikánskému kandidátovi Donaldu Trumpovi dalo hlas jen 14 procent respondentů, demokratku Clintonovou by v Bílém domě rádo vidělo 39 procent z nich. Vyplývá to z průzkumu CVVM, který probíhal mezi 5. a 19. zářím a účastnilo se ho 999 respondentů starších 15 let. Americké volby přitom zajímají 37 procent z dotázaných.

S výsledky CVVM souhlasí i sociolog Jan Herzmann: „Kdyby mohli Češi 8. listopadu volit, tak by tady paní Clintonová vyhrála."

Trump jako Zeman, volili by ho stejní lidé

Průzkum také jasně ukazuje, jak specifičtí voliči obou kandidátů jsou. Hillary Clintonovou by nejčastěji volily ženy a lidé mezi 45 a 59 lety. Získala by hlasy především od voličů pravicových stran, především lidovců, TOP 09 a Strany zelených. Naopak Trumpa by podpořili především muži a voliči stran levicového spektra, především pak KSČM a také Okamurova hnutí SPD.

Jan Herzmann je přirovnal k voličům Miloše Zemana: „Jsou to hodně lidé z venkova, spíše starší generace, lidé životně konzervativní. Jsou to tedy také lidé, kteří si myslí, že se svět mění jinak, než oni čekali. Jsou zklamaní, mnohdy frustrovaní a čekají jakousi záchranu." Stejní lidé by podle sociologa volili v Rusku Putina. „Mají vztah k silným osobnostem, tolerují i ne plně - řekl bych - demokratické postupy těchto silných osobností," dodává.

Podle bookmakerů má větší šanci na výhru právě demokratka Clintonová, s kurzem 1,38 : 1, Donaldu Trumpovi připisují kurz 2,85 : 1 a na výhru podle nich příliš šancí nemá. Sázkaři však mají opačný názor a v Trumpův úspěch věří. Objem sázek na americké volby už v Česku dosahuje téměř 7 milionů korun.

„Nerozhodnutí voliči se obvykle na poslední chvíli přikloní k méně kontroverzní, variantě, takže k Hillary, anarchisti a ti, co chtějí zkusit úplně všechno, a těch je tam taky dost, sáhnou po Donaldovi,“ říká Michal Hanák, hlavní bookmaker Fortuny.

Ani volební průzkumy nehovoří jednoznačně. Ještě před několika měsíci byla Hillary jasnou favoritkou voleb a sázkou na jistotu, dnes je to padesát na padesát a v posledních dnech se dokonce začíná do mírného vedení dostávat Trump.

Po skandálech spojených s vyšetřováním e-mailové korespondence Hillary Clintonové se navíc začíná nálada sázkařů měnit a to se projevuje i na kurzech. Kurz Clintonové se během posledního týdne změnil z 1,27 na 1,38, Trumpův pak ze 3,4 na 2,85.

Předvídat výsledky letošních voleb se tak stává těžkým úkolem. „Pro běžné Američany to po tom všem, co se o svém novém prezidentovi v posledních týdnech dozvěděli, bude trochu jako tahání králíka z klobouku. Místo sněhově bílých Boba a Bobka to ale budou pěkní strakáči,“ doplňuje s úsměvem Michal Hanák.

Reklama

Doporučované