Hlavní obsah

Americko-čínská obchodní válka ovlivňuje také Česko

Dušan Jilčík, investiční stratég Starteepo, byl hostem Dne v ekonomice 10. května.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Válka bude pokračovat, říká ekonomický analytik o obchodních tahanicích mezi Spojenými státy a Čínou. Donaldu Trumpovi to tak vyhovuje.

Článek

„Americké akcie jsou na maximech. Trump tak má z čeho brát a daleko víc trpí Čína,“ vysvětluje Dušan Jilčík, investiční stratég Starteepo, postoj Spojených států k obchodnímu sporu s Čínou.

Základy současné situace položil podle něj už Barack Obama, Donald Trump se ale nebál do sporu jít a jít do něj po hlavě. „Trump má rád překvapivé údery,“ dodává analytik. Podle něj ale pomohou tahanice vyčistit vzduch a narovnat vzájemné vztahy v hospodářských poměrech, kde jsou karty rozdány, už jinak než před lety.

Důsledky i pro Česko

Jenže obchodní spor, který řeší dva ekonomičtí hegemoni, brzy může poznat také tuzemská ekonomika. „Daleko víc než Čína pak ale trpí Německo a tam už jsou i návaznosti na českou ekonomiku,“ vysvětluje Jilčík a dodává: „Německá ekonomika to odnáší třikrát hůř než samotná Čína.“

Den v ekonomice 10. května 2019: Prakticky všichni Češi pracují, proč má Uber nižší hodnotu, než se čekalo a kdy poletí člověk znovu na Měsíc?Video: Seznam Zprávy

Německo totiž dodává řadu komponentů pro čínské zboží. Z Číny, už jako hotový výrobek, putuje zboží do Spojených států. Tam se ceny takových věcí vzhledem k vyšším clům zvednou a bude se jich prodávat méně, a proto zpomaluje i německá ekonomika.

Na tu je ale skoro pupeční šňůrou navázáno české hospodářství, které do Německa posílá třetinu svého exportu a jakékoli změny u západního souseda rychle pozná i tuzemsko.

Donald Trump bude navíc v obchodních bojích podle Jilčíka pokračovat, a to až do té chvíle, než se spory výrazněji dotknou hodnoty akcií firem na amerických burzách.

Česko minus 3 procenta

Česká burza uzavřela týden skoro s 3procentním minusem. A vliv na to měly právě i americko-čínské spory.

„Druhý květnový týden patřil téměř nově objevenému riziku obchodních sporů mezi USA a Čínou. Americké indexy se propadly. Rovněž Evropa následovala negativní globální sentiment a například německý DAX za týden odepsal téměř tři procenta. Negativní nálada dopadla i na domácí burzu, kde především banky zaznamenaly silnější výprodeje,“ popsal vývoj na trzích analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Rostly hory

V týdnu se nejlépe vedlo akciím Tatry Mountain Resorts. Naopak nejvíce oslabily akcie Moneta Money Bank. Předcházející týden české akcie klesly o 1,1 procenta.

Naopak nejvíce klesající akcií týdne byla Moneta, která ztratila 4,5 procenta na 72,1 Kč. Šéf banky pro tisk zopakoval již dřívější informace o tom, že Moneta je připravena na konsolidaci v sektoru, a to ať už jako kupující či jako koupený subjekt. Současně potvrdil zájem uvést v život zpětný odkup akcií, pokud jej schválí akcionáři na řádné valné hromadě.

V příštím týdnu analytik očekává, že se bude dále krystalizovat nová situace po zvýšení cel USA na čínské zboží za 200 miliard dolarů. Investoři budou především sledovat reakci Číny, která může přijít s protiopatřením. Další vyhrocení situace by nesvědčilo rizikovým aktivům.

Naopak světýlkem naděje je skutečnost, že jsou obě strany stále ochotné k dalšímu jednání. „Pro příští týden očekáváme zvýšenou rozkolísanost s možným prodejním tlakem v případě čínské odvety,“ uzavřel Vaníček.

Reklama

Doporučované