Hlavní obsah

Americkou základnu v Iráku zasáhlo několik raket

Foto: Profimedia.cz

Íránské rakety, které minulý týden dopadly na americké základny.

Reklama

Několik raket zasáhlo v úterý večer americkou základnu nedaleko hlavního města Iráku, informovala o tom místní média.

Článek

Policie podle agentury AFP potvrdila, že „nejméně jedna raketa dopadla v blízkosti základy v Iráku, kde jsou američtí vojáci“.

Server The Jerusalem Post s odkazem na arabská média informoval o pěti raketách, které zasáhly přímo základnu Camp Taji.

Podle prohlášení irácké armády nejsou hlášeny žádné oběti. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil.

V táboře sídlí americké, australské a novozélandské spojenecké síly, jakož i příslušníci irácké armády a irácké národní gardy.

Naposledy k podobnému incidentu došlo v neděli, kdy rakety zranily čtyři irácké vojáky v základně na severu Iráku, kde rovněž bylo i několik amerických vojáků.

Prozatím se stále neví, kdo za útokem stál, a není jasná ani souvislost s předešlými útoky v rámci íránské odvety. Přesto se k nedělnímu útoku vyjádřil americký ministr zahraničí Mike Pompeo, na svém Twitteru napsal, že „útoky na suverenitu Iráku musí skončit”.

Írán zadržel člověka kvůli videu se sestřelem letadla

Íránské revoluční gardy také v úterý vzaly do vazby člověka, který na internetu zveřejnil video ukazující sestřelení ukrajinského letadla z minulého týdne. Informovala o tom polooficiální íránská agentura Fars.

Írán po třech dnech přiznal, že stroj minulou středu omylem sestřelila u Teheránu jeho protivzdušná obrana. V troskách letadla zemřelo 176 lidí. O víkendu se v Íránu konaly protivládní akce, na nichž lidé dávali najevo nesouhlas s tím, že vedení země příčinu pádu několik dní tajilo.

Írán minulý týden zaútočil v Iráku na dvě základny, na kterých působí také američtí vojáci. Útok označil za odvetu za smrt íránského generála Kásima Solejmáního, jehož v Bagdádu zabil americký bezpilotní letoun. Podle prezidenta USA Donalda Trumpa při íránském útoku nikdo z Američanů ani Iráčanů o život nepřišel.

Reklama

Doporučované