Hlavní obsah

Americký diplomat potvrdil Trumpův nátlak na Ukrajinu. Bylo to něco za něco, zaznělo v Kongresu

Donald Trump.

Reklama

Trump podmínil americkou pomoc na Ukrajině vyšetřováním svého rivala. Při desetihodinovém slyšení před výbory americké Sněmovny reprezentantů to potvrdil vysoce postavený diplomat působící na Ukrajině. Zdroje z Bílého domu pak mluví o vlivu, který má na Trumpa maďarský premiér Viktor Orbán.

Článek

Jde o dosud nejotevřenější výpověď, která se ke zvláštnímu výboru pro vyšetřování impeachmentu dostala. Diplomat William Taylor uvedl, že vojenská pomoc proudící ze Spojených států na Ukrajinu měla podmínku.

Trump měl po Kyjevě chtít, aby veřejně prohlásil, že vyšetřování bývalého viceprezidenta Joea Bidena a jeho syna bylo zahájeno. A to v souvislosti s kandidaturou Bidena v příštích prezidentských volbách.

Taylor, který stojí v čele kyjevské ambasády, mluvil na neveřejném slyšení i o „paralelních diplomatických kanálech”, které si měl americký prezident na Ukrajině zařídit. Stál za nimi prezidentův osobní právník Rudy Giuliani.

Okolnosti takových kontaktů označil Taylor za „nanejvýš alarmující“ a ohrožující vztahy Washingtonu s Kyjevem. „Cítil jsem cosi podivného,“ napsal americký diplomat v otevřené písemné výpovědi, kterou předal novinářům.

Taylora si dolní komora amerického Kongresu předvolala kvůli Trumpovu telefonátu ukrajinskému protějšku Volodymyru Zelenskému z letošního června. Šéf Bílého domu na Zelenského tlačil, aby Bidena vyšetřoval. A několik dní předtím zastavil vojenskou pomoc v hodnotě necelých 400 milionů dolarů. Vyplývá to ze stížnosti whistleblowera i zveřejněného přepisu telefonátu – i když editovaného.

„Nejprůkaznější“ výpověď

Taylor se na vysoký diplomatický post na Ukrajině dostal letos v červnu, ne však poprvé. Jako velvyslanec tam působil už před zhruba deseti lety za vlády George W. Bushe.

Taylorova výpověď členy výborů ohromila. Britská BBC uvedla, že jeden z přítomných demokratických poslanců o Taylorových slovech řekl, že „to byla nejprůkaznější výpověď, jakou kdy slyšel”. Silnými slovy reagovala i demokratická kongresmanka Dina Titusová: „Je nad slunce jasné, co se stalo. Bylo to něco za něco.“

K nejnovější výpovědi se vyjádřilo i tiskové oddělení Bílého domu. „Prezident Trump neudělal nic špatného – jde o řízenou a pomlouvačnou kampaň krajně levicových zákonodárců a radikálních, nikým nevolených úředníků, kteří vyhlásili válku ústavě,” uvedla podle BBC Stephanie Grishamová, tisková mluvčí Bílého domu.

Americký list The New York Times (NYT) upozorňuje na rozdíl mezi předchozími procesy impeachmentu proti bývalým prezidentům Robertu Nixonovi a Billu Clintonovi a současným vyšetřováním Donalda Trumpa.

Zatímco případ Watergate a kauzu Moniky Lewinské vyvolaly otázky ohledně integrity americké demokracie a justičního systému, Trumpův ukrajinský skandál zachází ještě dál. Podle NYT má ukrajinská kauza další dvě roviny: otázku života a smrti (v ohledu na Ukrajince, které mohlo zablokování pomoci ohrozit) a geopolitiky.

Putin i Orbán Ukrajinu hanili

Vývoj americko-ukrajinských vztahů do jisté míry kopíruje Trumpovo sbližování s lídry z regionu východní Evropy – zejména s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a maďarským ministerským předsedou Viktorem Orbánem.

Schůzky Trumpovi napomohly k dokreslení představy Ukrajiny jako beznadějně zkorumpované země. Státu, o kterém si teď americký prezident myslí, že se pokoušel podkopat jeho kandidaturu v prezidentských volbách v roce 2016. Americký server The Washington Post to napsal s odvoláním na zdroje z amerických úřadů.

Východoevropští lídři Ukrajinu podle úředníků představili v ponižujícím světle. Zaměstnanci Bílého domu pak měli problémy Trumpa přesvědčit, aby podpořil vznikající vládu Zelenského a nevyužil ji pro své vlastní politické účely.

Roli Putina a Orbána, který se v názorech na ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym blíží postojům Kremlu, popsal při slyšení před výbory Sněmovny reprezentantů i náměstek ministra zahraničí George Kent. Rozhodnutí chtít po Zelenském kompromitující materiály na Bidena ale mělo vyjít čistě z Trumpovy hlavy. A také z konspiračních teorií jeho osobního právníka Giulianiho, zdůraznily zdroje.

Foto: Kremlin.ru

Maďarský premiér i ruský prezident Vladimir Putin měli Ukrajinu před Trumpem „démonizovat“.

Se svými protějšky americký prezident mluvil jen pár týdnů před ukrajinskými volbami letos na jaře. S Putinem po telefonu, potom ještě jednou na konci června osobně na summitu G20 v Japonsku a znovu telefonicky jen pár dní po problematickém hovoru se Zelenským.

Orbán současnou hlavu Spojených států navštívil v květnu v Bílém domě. A stejnou řeč našli téměř okamžitě – jak jednou obdivně řekl Trumpův bývalý poradce Stephen Bannon: „Orbán byl Trump ještě před Trumpem.”

Reklama

Související témata:

Doporučované