Hlavní obsah

Americký filmař o YouTube a rasismu: „Vražda není neobvyklá, neobvyklé je sledovat ji na vlastní oči“

Americký filmař Arthur Jafa a vizuální umělec vypráví o pocitech, které vyvolává pocit odlišnosti.Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Seznam získal rozhovor s Arthurem Jafou. Filmařem, který natáčí se Spikem Leem, dělal klip pro rapera Jay-Z a spolupracoval i na posledním filmu Stanleyho Kubricka Eyes Wide Shut. Na výstavě v Galerii Rudolfinum skládá obraz světa z cizích videí a z novinových výstřižků.

Článek

„Někteří lidé moje videa považují za něco v duchu hnutí Black Lives Matter, někteří za odpověď Trumpovi. Mýlí se. Udělal jsem to video před tím, než se Trump stal prezidentem,“ říká v exkluzivním rozhovoru pro Televizi Seznam Arthur Jafa.

V době, kdy video Love is the Message, The Message is Death sestříhal, byl ještě prezidentem Barack Obama. „Jasně, na černých životech záleží, ale to je přece samozřejmá věc. Nevím, proč bych měl tvořit díla, která to budou ukazovat,“ dodává umělec.

Jeho videa a instalace ukazují, že v černošské menšině je kreativita stále spojená s utrpením. Používá k tomu ryze současné, ale také historické obrázky vycházející ze zkušenosti jeho vlastní rodiny. „Nevzbuzuje to už ve mně žádné emoce. Cítím se jako instalatér. Dohlížím na to, aby věci proudily ve chvíli, kdy mají,“ konstatuje Jafa. „Ze stejných důvodů chirurg nikdy neoperuje vlastní rodinu. Pokud vám někdo otevírá hlavu nebo srdce, chcete, aby byl racionální a uvažoval jako doktor. V případě videa Love is the Message mám pocity jako soudní lékař.“

Který z režisérů podle něj točí kvalitní filmy? A jak on sám přistupuje k Afroameričanům ve filmech? Narazil už na reakce extremistů? Sledujte v úvodním videu.

Rozhovor je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každý pátek od 20 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované