Hlavní obsah

Americký knír pod jihokorejským nosem vyvolal diplomatickou roztržku

Foto: Profimedia.cz

Americký velvyslanec v Jižní Koreji Harry Harris.

Reklama

Podle amerických médií možná „nejbizarnější“ kritika amerického velvyslance v dějinách. Jihokorejcům se nelíbí knír Harryho Harrise. Připomíná jim totiž období japonské nadvlády. Velvyslanec ale odmítá na sobě cokoli měnit.

Článek

Bývalého admirála amerického námořnictva, který se narodil japonské matce a americkému vojákovi, nařkli v Jižní Koreji z urážky svých hostitelů. Harris má totiž výrazný knír, který nosili japonští představitelé během okupace Korejského poloostrova. Mezi nimi například Hideki Tódžó, k trestu smrti odsouzený premiér, nebo samotný císař Hirohito.

Kritika se na sociálních sítích objevovala už od července 2018, kdy Harris nastoupil do funkce. Uživatelé si všímali, že všech osm japonských generálních guvernérů na Korejském poloostrově mělo knír. „Můj knír se z nějakého důvodu stal pro mnoho lidí fascinací,“ komentoval Harris kauzu. „Slýchal jsem kritiku z médií i sociálních sítí kvůli mému etnickému původu, protože jsem poloviční Japonec,“ dodal.

Harris, který se po celou svou čtyřicetiletou vojenskou kariéru podle svých slov holil do hladka, se pro knír rozhodl na začátku své diplomatické kariéry. „Chtěl jsem udělat předěl mezi mým vojenským životem a životem diplomata,“ řekl minulý měsíc listu Korea Times. „Zkoušel jsem vyrůst, ale už nerostu, zkoušel jsem omládnout, ale nemládnu. Mohl jsem si nechat narůst knír, tak jsem to udělal,“ dodal Harris.

Místní tisk Harrisův knír spojil s aktuálním obrazem USA, podle kterého jsou Spojené státy vůči Koreji „neuctivé a nátlakové“. Harrise také často tisk posměšně místo velvyslance nazývá generálním guvernérem, právě v narážce na japonskou okupaci. Velvyslanec Jihokorejce také rozlítil podporou požadavků prezidenta Donalda Trumpa, který po zemi požaduje částku pěti miliard dolarů jako náklady na pobyt 28 500 vojáků na území Jižní Koreje. Jde o pětinásobek částky, kterou Soul v minulém roce zaplatil.

Loni v říjnu korejská policie zadržela devatenáct studentů, kteří se pokoušeli přelézt zeď okolo Harrisova sídla. Cílem byl protest právě proti podpoře Trumpova požadavku. Protestujícím se pak nelíbil ani Harrisův tlak na místní politiky, aby Korea dělala více pro napravení vztahů s Japonskem. V asijském regionu totiž Spojené státy trápí nejen zatím bezvýsledná jednání s KLDR o odstranění jaderných zbraní, ale také obchodní válka s Čínou.

„Jsem, kdo jsem. Mohu říct, že každé rozhodnutí, které učiním, je založeno na skutečnosti, že zde jsem jako americký velvyslanec, nikoli japonsko-americký velvyslanec,“ nechal se slyšet pro místní média Harris. Knír na Harrisově tváři tak zatím zůstává. Podle svých slov si knír velvyslanec oholí, až ho někdo přesvědčí, že „je vnímán způsobem, který zraňuje naše vzájemné vztahy“.

Reklama

Související témata:

Doporučované