Hlavní obsah

Americký komik Bill Cosby vystoupil poprvé od obvinění ze sexuálního obtěžování z roku 2015

Poprvé od svého obvinění ze sexuálního obtěžování v květnu 2015 vystoupil americký komik Bill Cosby (video: AP). Video: Redakce Seznam

 

Reklama

V pondělí se před publikum znovu postavil americký komik Bill Cosby - poprvé od května 2015, kdy byl obviněn ze sexuálního obtěžování. Bavil publikum ve filadelfském jazzovém klubu. Soudní řízení týkající se sexuálního obtěžování bude obnoveno 2. dubna. Cosby veškerá obvinění popřel.

Článek

V pondělí dostal Bill Cosby příležitost vystupovat v jazzovém klubu LaRose ve své rodné Filadelfii, a to poprvé po několika letech letech v ústraní, kam se uchýlil po obviněních ze sexuálního obtěžování. Publikum tvořili převážně jeho přátelé a podporovatelé. Osmdesátiletý slepý bavič tu žertoval o svém postižení a také podotknul: „Býval jsem komikem.“ O skandálu z roku 2015 se však podle jednoho z přítomných nezmínil.

Cosby v klubu vystupoval v rámci show, uspořádané na počest jazzového bubeníka Tonyho Williamse. Jeho vystoupení bylo otevřené veřejnosti, ale Cosbyho mluvčí komikův výstup oznámil až dvě hodiny před začátkem.

V květnu 2015 amerického baviče nařklo více než 60 žen ze sexuálního obtěžování a znásilnění. Bill Cosby byl donucen ukončit své komediální turné a stáhnout se do ústraní. V průběhu turné vystupovalo stále větší množství žen s obviněními, některá z jeho vystoupení byla zrušena, proti jiným se protestovalo. NBC zrušilo chystaný sitcom, kde měl účinkovat. Cosby sám ale získal na popularitě a o obviněních tenkrát dokonce žertoval.

K obnovení soudního řízení má dojít 2. dubna, kdy se bude rozhodovat o kauze z roku 2004. Cosby údajně omámil Andreu Constandovou drogami a následně ji znásilnil. Komik všechna obvinění popřel. První soudní proces skončil minulý rok proto, že se porota nedokázala dohodnout na verdiktu či získat většinu. Atmosféra v Hollywoodu se ale pro muže nařčené ze sexuálního obtěžování od té doby radikálně proměnila. A to především kvůli kauze #MeToo či obvinění Harveyho Weinsteina. Celá řada hollywoodských celebrit začala veřejně mluvit o problémech týkajících se sexuálního obtěžování a zastávat se obětí.

Reklama

Doporučované