Hlavní obsah

Americký Kongres „griloval“ šéfy Amazonu, Applu, Googlu a Facebooku

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg během virtuálního slyšení v americkém Kongresu.

Reklama

aktualizováno •

Šéfové technologických gigantů čelili slyšení v právním podvýboru americké Sněmovny reprezentantů pro antimonopolní záležitosti v rámci vyšetřování jejich obchodních praktik.

Článek

Jeff Bezos, Tim Cook, Mark Zuckerberg a Sundar Pichai se zúčastnili několikrát odloženého slyšení před horní komoru dvoukomorového Kongresu Spojených států, aby bránili své společnosti před obviněním z monopolního chování a poškozování zákazníků. Zákonodárci je přirovnávali ke lhářům, tyranům nebo zrádcům ve snaze dokázat, že je nejvyšší čas zakročit proti jejich technologickým impériím.

Slyšení probíhalo z důvodu koronavirových opatření virtuálně a ve výsledku trvalo více než pět hodin. Šéfové technologických gigantů už předem ohlašovali strategii svojí obrany. Podle očekávání se hned v úvodu odvolávali na americký patriotismus.

Poprvé v historii si americký Kongres předvolal ke slyšení šéfy čtyř z pěti nejhodnotnějších amerických firem. Jejich kombinovaná tržní hodnota dosahuje závratné částky pět bilionů dolarů.

Slyšení, které zahájil demokratický kongresman David Cicilline, začalo o hodinu později, než se původně očekávalo. Cicilline v úvodu slyšení prohlásil, že technologičtí giganti mají „příliš velkou moc“.

„Ačkoliv tyto dominantní firmy mohou stále přicházet s inovativními produkty, jejich nadvláda zabíjí malé podniky, výrobu a celkovou dynamičnost, které jsou hnacím motorem americké ekonomiky,“ uvedl.

Zneužití dat? Vyšetřujeme to, řekl Bezos

Nejbohatší muž planety a šéf internetového giganta Amazon svědčil před americkým Kongresem poprvé. Na rozdíl od ostatních se zatím „grilování“ úspěšně vyhýbal. Jeho výpověď byla snad právě proto tou nejočekávanější.

Zákonodárcům, a to jak z řad republikánů, tak demokratů, vadí především jeho obchodní praktiky. Týkají se nedávného zjištění deníku The Wall Street Journal, podle kterého Amazon zneužíval data od prodejců z třetích stran. Na jejich základě měla společnost vyrábět obdobné konkurující produkty, které navíc upřednostňovala na svých webových stránkách. Společnost proto bude vyšetřovat i Evropská komise.

Bezos čelil v prvních devadesáti minutách technickým problémům, prvního dotazu se dočkal až po dvou hodinách slyšení. Na dotaz demokratky Pramily Jayapalové odmítl jasně odpovědět, zda se jeho firma prohřešku dopustila. Uznal, že existují zásady, které zakazují používání údajů o prodejcích třetích stran k podpoře vlastního podnikání, dodal však, že nemůže zaručit, že tyto zásady nebyly nikdy porušeny.

Šéf Amazonu musel také odpovídat na dotazy ohledně hlasového asistenta Amazonu Alexa. „Nevím, jestli byl vytrénován, aby promoval naše produkty. Jsem si jistý, že existují případy, kdy promuje produkty Amazonu. Přece jen je to běžná byznysová praktika, takže by mě to nepřekvapilo,“ uvedl. Uznal ale, že Amazon někdy prodává hlasové asistenty pod cenou.

Zuckerberg: Akvizice Instagramu byla přirozeným vyústěním

Pro zakladatele Facebooku Marka Zuckerberga šlo již o několikáté slyšení. Server Bloomberg už před grilováním avizoval, že Zuckerbergovou strategií bude obrana americké společnosti před čínskými konkurenty, jako je úspěšná sociální síť TikTok, kterou v úvodu svého projevu spolu s ostatními konkurenty skutečně zmínil.

Facebook čelil kritice především kvůli nekonečnému hladu po růstu, kvůli kterému se neštítí většinu svých konkurentů odkupovat nebo je přímo okopírovat, jako se to stalo, když se mu nepodařilo koupit společnost Snapchat. Zuckerberg ve slyšení odmítl dotazy zákonodárců, kteří se na tuto praktiku ptali.

Díky nákupu Instagramu a WhatsAppu užívají produkty Facebooku miliardy uživatelů. Akvizice Instagramu byla jedním z velkých témat slyšení. Zákonodárci upozornili na to, že Zuckerberg Instagram odkoupil, aby se zbavil nepohodlné konkurence, což je považováno za monopolní praktiku. Zuckerberg nepopřel, že Instagram vnímal jako hrozbu, ale připomněl, že koupi daly zelenou americké federální úřady. Dále také odmítl tvrzení demokratky Jaypalové, že by majitele Instagamu k prodeji donutil.

Musel také čelit otázkám ohledně cenzury obsahu na sociálních sítích, což je velké téma zvlášť pro republikány, kteří tvrdí, že technologičtí giganti jsou proti konzervativcům zaujatí.

„Nebudu chodit kolem horké kaše – (tyto firmy) jdou po konzervativcích,“ řekl republikán Jim Jordan. Politik se navíc také zeptal Sundara Pichaie, výkonného ředitele Googlu, zda společnost bude pomáhat k vítězství Joeu Bidenovi, pravděpodobnému rivalovi republikánského prezidenta Donalda Trumpa v listopadových volbách.

Nemáme dominantní postavení, tvrdil Tim Cook

Tim Cook z Applu čelil kritice kvůli obchodu s aplikacemi App Store. Na zařízení iOS totiž není možné instalovat aplikace z alternativních trhů. App Store také vynucuje přísná pravidla k prodeji aplikací a předplatného, čímž má zvýhodňovat aplikace Applu. Od aplikací třetích stran bere společnost 15 až 30 procent z jejich výdělku, což podle kongresmanů vytváří neférové prostředí.

Evropská komise vyšetřuje Apple kvůli nejasným pravidlům v procesu vpouštění nových aplikací do App Storu, což je další předmět zájmu amerických zákonodárců. Cook zahájil svou obranu v Kongresu tím, že podle něj Apple nemá dominantní postavení na žádném trhu. Uvedl také, že vývojáři aplikací čelí konkurenčnímu prostředí a nic jim nebrání, aby své aplikace vyvíjeli jinde.

„Máme otevřená a průhledná pravidla. (…) Podíváme se na každou aplikaci dříve, než půjde ven. Pravidla jsou pro všechny stejná,“ dodal.

S Čínou nespolupracujeme, odmítl Pichai

Šéf mateřské společnosti Googlu Alphabet Sundar Pichai čelil tlaku kvůli údajné spolupráci s Čínou a monopolnímu chování Googlu. Světový lídr v internetovém vyhledávání dominuje na reklamním trhu, což měla firma zneužít ke zvýhodňování vlastních produktů. Aktuálně čelí vyšetřování ze strany generálních prokurátorů ve všech státech kromě Alabamy i kritice Evropské komise.

Předseda výboru David Cicilline zahájil křížový výslech Sundara Pichaie tím, že obvinil společnost ze „střetu zájmů“ mezi zobrazováním veřejných informací a vlastním obchodním modelem, který prodává reklamu a snaží se uživatele udržet na svých vlastních stránkách. Pichai se bránil tím, že u naprosté většiny vyhledávacích dotazů se vůbec nezobrazují žádné reklamy.

Republikánský kongresman Matt Gaetz pak zaútočil na Google s tvrzením, že společnost spolupracuje s čínskými univerzitami, které dostávají miliony dolarů od čínské armády. Pichai popřel, že by zaměstnanci Googlu jednali proti americkým zájmům.

„Nepracujeme s čínskou armádou, není to pravda,“ reagoval Pichai. „Naše práce v oblasti umělé inteligence je v Číně omezena na hrstku lidí, kteří pracují na projektech s otevřeným zdrojovým kódem.“

Donald Trump hrozil exekutivním příkazem

Prezident Donald Trump, který už v minulosti řadu velkých technologických gigantů kritizoval, ve středu před zahájením slyšení pohrozil, že proti nim zakročí. „Pokud Kongres nenastolí spravedlnost u velkých technologických společností, což měl udělat už před mnoha lety, udělám to sám exekutivními příkazy,“ uvedl šéf Bílého domu na Twitteru.

Prezident neuvedl, čeho přesně by se exekutivní příkaz týkal, ale například Facebook a Twitter ho popudily, když zasáhly v případě řady jeho příspěvků, které se mimo jiné týkaly i koronaviru. Trump také kritizoval americký list The Washington Post, vlastněný šéfem Amazonu Bezosem.

Detailní zpráva ohledně obvinění vznesených antimonopolním podvýborem proti čtveřici platforem a doporučení, která se budou týkat omezení jejich moci na trhu, by mohla být zveřejněna koncem léta nebo na podzim, uvedla už dříve agentura Reuters s odkazem na obeznámené zdroje.

Reklama

Doporučované