Hlavní obsah

Americký Kongres ovládla místo politiky prudká debata o sexismu

Foto: Profimedia.cz

Alexandria Ocasio-Cortezová byla v roce 2018 zvolena do Sněmovny reprezentantů za Demokratickou stranu.

Reklama

Třicetiletou Alexandriu Ocasio-Cortezovou v pondělí urazil republikán Ted Yoho kvůli názorům, které kongresmanka zastává. O tři dny později spolu s kolegyněmi rozpoutala řetězec projevů o sexismu.

Článek

Alexandria Ocasio-Cortezová je nejmladší zvolenou kongresmankou, využívá sílu sociálních sítí a je schopná se postavit lídrům, jako je sám americký prezident Donald Trump, píše list The New York Times. Ve čtvrtek Cortezová vystoupila ve Sněmovně reprezentantů, jedné z komor Kongresu Spojených států amerických, aby popsala incident, ke kterému došlo v předchozích dnech.

„Yoho mě před tiskem nazval, a to cituji, zas*anou mrchou,“ zaznělo z jejích úst od řečnického pultíku. „Tohle jsou slova, která si vybral k použití na adresu kongresmanky.“ Jako další označení podle Cortezové Yoho užil slova nechutná, šílená a nebezpečná. Za jeho jednáním měl stát nesouhlas s názorem zákonodárkyně, že za nárůstem kriminality v New Yorku stojí v této době zvyšující se nezaměstnanost a chudoba.

Po vlastním proslovu kongresmanka následně vyzvala další političky, aby ve Sněmovně reprezentantů předstoupily a vyjádřily jí svou solidaritu. Jedna po druhé pak tyto ženy sdílely vlastní příběhy o obtěžování a špatném zacházení ze strany mužů, zejména v rámci Kongresu.

„Mohu vám to říct přímo z první ruky, nadávali mi minimálně 20 let,“ nechala se slyšet Nancy Pelosiová, předsedkyně Sněmovny reprezentantů. Pramila Jayapalová zase vylíčila, jak na ni jednou během debaty „vyjel“ republikánský zákonodárce. Ten ji nazval „mladou dámou“ a prohlásil, že politička nemá tušení, o čem mluví.

„V téhle zemi se to děje každý den. Stalo se to přímo tady, na schodech našeho Kapitolu,“ pokračovala Cortezová ve svém čtvrtečním projevu. Konfrontace s Yohem se stala na několik dní středobodem kongresového dění. Podporu političce při posledním zasedání Sněmovny reprezentantů slovně vyjádřilo celkem třináct žen a tři muži.

Celé vyjádření Cortezové přitom začalo oznámením, že byla připravena nechat incident minulostí. Její postoj se ovšem obrátil o 180 stupňů poté, co vyslechla reakci kongresmana Yoha. Ten se ve středu pokusil Cortezové omluvit, politička ovšem pronesená slova za omluvu nepovažuje. Vadí jí, že ve svém projevu vynechal přímou omluvu za nevhodné užití slov na její adresu a že víceméně popřel užití vulgární fráze.

„Pan Yoho zmínil, že má ženu a dvě dcery,“ řekla Cortezová. „Jsem o dva roky mladší než jeho nejmladší dcera. Také jsem něčí dcera. Můj otec, díkybohu, už není naživu, aby viděl, jak se k jeho dceři pan Yoho zachoval. Moje matka ale tu neúctu vůči mně viděla v televizi a já tu dnes jsem proto, abych ukázala rodičům, že jsem jejich dcera a že mě nevychovali k tomu, abych od mužů přijímala tohle zacházení.“

S vývojem situace nesouhlasí třeba Kevin McCarthy, předseda republikánů ve Sněmovně reprezentantů, který je toho názoru, že když se někdo omluví, mělo by mu být odpuštěno. „Nerozumím tomu, že strávíme další hodinu debatou, jestli ta omluva byla dostatečně dobrá, nebo ne.“

Reklama

Doporučované