Hlavní obsah

Americký Kongres schválil krizový balík, má téměř 5 600 stran

Foto: Profimedia.cz

Podpora míří i na přípravy distribuce vakcíny ve Spojených státech.

Reklama

Obě komory amerického Kongresu v pondělí večer tamního času schválily soubor opatření v objemu téměř 900 miliard dolarů (asi 19,4 bilionu korun), jehož cílem je podpořit hospodářství zasažené pandemií covidu-19.

Článek

Soubor zákonů nejdříve prošel Sněmovnou reprezentantů, o několik hodin později pak Senátem. Zahrnuje mimo jiné přímý jednorázový příspěvek v hodnotě 600 dolarů pro většinu Američanů nebo zvýšení podpory v nezaměstnanosti. Peníze budou směřovat například i na podporu malých podniků, distribuci vakcíny proti koronaviru, dopravu a zdravotní péči. Podepsat ho musí už jen prezident Donald Trump, ten s ním ale souhlasí.

Republikáni a demokraté se o podobě balíku přeli celé měsíce a panovala nejistota, zda se dohodu vůbec podaří najít, nebo zda jednání skončí krachem. Podle britské BBC tak asi 12 milionům Američanů hrozilo, že by mohli přijít o dávky v nezaměstnanosti. Ve Sněmovně reprezentantů prošel poměrem 359 : 53 hlasům, Senát ho pak schválil poměrem 92 : 6 hlasům. Balík byl připojen k programu v hodnotě 1,4 bilionu dolarů, který zajistí provoz federálních úřadů do konce září příštího roku.

Krizový balík obsahuje jednorázovou podporu v hodnotě 600 dolarů (přibližně 12 800 korun) pro většinu Američanů, podmínkou získání je mzda nepřesahující 75 tisíc dolarů nebo 150 tisíc dolarů dohromady jako manželský pár. Podpora v nezaměstnanosti se zvýší o 300 dolarů za týden, vyplácet se pak má až do jarních měsíců.

Soubor opatření také obsahuje prodloužení moratoria na vystěhování, které mělo vypršet na konci tohoto měsíce. Kvůli tomu hrozilo desítkám milionů Američanů vystěhování z jejich domovů. Celkem na jejich podporu zamíří na 25 miliard dolarů.

Dojde také k ukončení poplatků, kterým čelili pacienti ošetřeni lékařem, kterého nehradila jejich pojišťovna. Zrušení jednoho ze symbolů nástrah amerického zdravotnického systému prosazoval i prezident Donald Trump.

Soubor legislativních předpisů má skoro 5 600 stran a agentura AP ho označila „za nejdelší zákon, který kdo pamatuje, a možná i v celých dějinách“. Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová a lídr demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer uvedli, že balíček přinesl „naléhavě potřebné finanční prostředky na záchranu životů a živobytí amerického lidu“.

Někteří zákonodárci byli nespokojení, že hlasovali o rozsáhlém legislativním balíku, aniž by měli šanci si ho pročíst. „Toto není vládnutí, toto je vydírání,“ postěžovala si na Twitteru demokratická členka Sněmovny reprezentantů Alexandria Ocasio-Cortezová. Poslanci podle ní text dostali brzy odpoledne a hlasovat se o něm mělo začít o pouhé dvě hodiny později.

Schválení balíčku už ocenil také budoucí americký prezident Joe Biden. „Tleskám tomuto záchrannému balíčku, ale naše práce ještě zdaleka neskončila,“ napsal na svém twitterovém účtu Biden. „Moje zpráva pro všechny bojující s pandemií: pomoc je na cestě,“ dodal Biden.

Reklama

Související témata:

Doporučované