Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí Tillerson varuje před návratem Islámského státu. Koalici vyzval ke spolupráci při obnově Iráku

Vojenské vítězství je podle Rexe Tillersona jen prvním krokem při cestě za porážkou Islámského státu.Video: AP

 

Reklama

Vojenské vítězství spojenecké koalice nad Islámským státem podle amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona neznamená definitivní porážku této extremistické organizace. Tillerson proto na mezinárodní konferenci v Kuvajtu vyzval koaliční partnery ke spolupráci při obnově Iráku.

Článek

Americký ministr zahraničí Rex Tillerson v Kuvajtu před zástupci sedmdesáti států, které spojily síly v boji proti Islámskému státu, zdůrazňoval důležitost stabilizace válkou zasažených oblastí a odhlédnutí od vzájemných rozporů.

Po vojenské porážce Islámského státu, kterou irácká vláda oznámila v prosinci, podle Tillersona musí přijít společná snaha o obnovu iráckých základních infrastruktur. „Pokud se lidé nebudou moci vrátit k běžnému životu, riskujeme návrat podmínek, které pomohly Islámskému státu k jeho vzestupu. Musíme otevřít nemocnice, obnovit dodávky vody a elektřiny a vrátit děvčata a chlapce do škol,” řekl Tillerson.

Hlavním motorem irácké obnovy bude finanční podpora, tamní vláda podle svých odhadů bude potřebovat nejméně 88 miliard dolarů.

Spojené státy podle The Washington Post do Iráku v posledních letech investovaly přibližně šedesát miliard dolarů, dalších necelých osm poslaly humanitárním organizacím v Sýrii. Tillerson výdaje směřující na Blízký východ označil za investici, která má extremisty držet co nejdále od Spojených států.

Bývalí bojovníci Islámského státu, kteří se po vojenské porážce rozprchli do okolních států, totiž podle něj stále představují největší bezpečnostní hrozbu v regionu.

Tillerson upozornil na stále trvající aktivitu extremistů na internetu, kde prostřednictvím sociálních sítí v minulosti získávali některé ze svých členů. „Afghánistán, Filipíny, Libye nebo západní Afrika jsou oblastmi, které se mohou stát dalším cílem. V Iráku nebo Sýrii jsme viděli důsledky územních zisků Islámského státu. Nesmíme dopustit, aby se to opakovalo,” dodal.

Exportní a importní banka USA uzavře s iráckým ministerstvem financí memorandum o poskytnutí úvěrového limitu ve výši tří miliard dolarů, který pomůže zlepšit spolupráci v budoucnu, uvedl Tillerson. Podle agentury Reuters se ale nečeká, že Spojené státy na kuvajtské konferenci nabídnou přímou finanční pomoc Iráku. Cílem USA je podle amerického ministerstva zahraničí zejména stimulovat investice a irácký soukromý sektor. Tillerson rovněž uvedl, že USA poskytnou dalších 200 milionů dolarů na stabilizování osvobozených oblastí Sýrie. Konference se kromě diplomatů účastní také zástupci soukromého sektoru a nevládních organizací.

Reklama

Doporučované