Hlavní obsah

Amerického náměstka ministra spravedlnosti Rosensteina si Trump předvolal na kobereček

Foto: Flickr.com/Internet Education Foundation

Rod Rosenstein, náměstek amerického ministra spravedlnosti.

Reklama

Rod Rosenstein měl s americkým prezidentem Donaldem Trumpem dlouhodobé spory ohledně ruského vlivu na americkou politiku. Ty vyvrcholily při vyšetřování ruského ovlivnění prezidentských voleb, po kterém měl Rosenstein navrhnout tajné nahrávání Trumpa.

Článek

Americký prezident Donald Trump a náměstek ministra spravedlnosti Rod Rosenstein, který byl často terčem jeho kritiky, se setkají ve čtvrtek. Sám Trump o osudu Rosensteina podle agentury AP hovořit odmítl, od schůzky s ním si ale slibuje informace o situaci.

Trump k Rosensteinovi pouze řekl, že s ním hovořil a že s ním ve čtvrtek bude jednat znovu, až se vrátí do Washingtonu z New Yorku, kde je na zasedání Valného shromáždění OSN. „Sejdeme se v Bílém domě a zjistíme, co se děje,“ řekl prezident novinářům. „Chceme transparentnost, chceme otevřenost,“ dodal s tím, že se na schůzku těší.

O spekulacích k Rosensteinově rezignaci se odmítla vyjádřit i mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová.

Zpravodajský web Axios přinesl nejprve informaci, že Rosenstein, který si chtěl údajně tajně nahrát Trumpovy výroky v Bílém domě, aby dokázal chaos panující v jeho okolí, ze své funkce odstoupil. Odstoupit se prý rozhodl dříve, než bude prezidentem Trumpem vyhozen. Televize NBC News i list Wall Street Journal nicméně následně uvedly, že tomu tak není a Rosenstein zatím svou rezignaci nepodal. Podobnou zprávu přinesla i agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký celé záležitosti. Rosenstein měl prý již předem domluvenou schůzku v Bílém domě a stále zůstává ve své funkci.

Rosenstein je garantem vyšetřování údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby v roce 2016, které vede bývalý šéf kriminální ústředny FBI Robert Mueller. Prezident, který se snaží vyšetřování zastavit, několikrát Rosensteina ostře kritizoval, žádné kroky k jeho odvolání z funkce ale dosud nepodnikl.

Obavy z případného Rosensteinova odvolání již vyjádřil bývalý náměstek FBI Andrew McCabe. Jak uvedl, zprávy o rezignaci ho „hluboce znepokojily“. Náměstkův odchod by podle McCabea ohrozil federální vyšetřování ruského vměšování do voleb.

Chtěl si nahrát prezidenta

Spekulace, že má Trump v plánu Rosensteina zprostit funkce, se objevila poté, co list New York Times minulý týden s odvoláním na svědectví pracovníků ministerstva spravedlnosti a FBI napsal, že si Rosenstein chtěl loni tajně nahrát Trumpovy výroky v Bílém domě, aby dokázal chaos panující v prezidentově okolí. Rosenstein zprávu newyorského deníku popřel.

The New York Times uvedl, že Rosenstein přišel s návrhem nahrávky loni na jaře, kdy se Bílý dům zmítal v problémech po propuštění bývalého šéfa FBI Jamese Comeyho. Tehdy se objevovaly zprávy, že prezident v Bílém domě rozhlašuje v přítomnosti Rusů utajované informace získané od Izraele a že Comeyho vyzval, aby mu projevil loajalitu a vyšetřování ruské stopy ukončil.

Rosenstein byl tehdy ve funkci jen pár týdnů a nabyl dojmu, že jeho jméno Trump v konfliktu s Comeym zneužívá. Navrhl pořídit tajný záznam prezidentova chování a chtěl, aby se členové vlády přičinili o uplatnění 25. dodatku americké ústavy. Stojí v něm, že prezidentského úřadu se ujme viceprezident, pokud se exekutiva shodne, že je prezident neschopen vykonávat povinnosti spojené s úřadem. Žádný Rosensteinův návrh tehdy realizován nebyl, poznamenal deník.

Reklama

Doporučované