Hlavní obsah

Americký novinář: Rusové používají soukromé armády. Žoldáci byli i na Ukrajině

O pátrání po ruských žoldnéřích z Vágnerovy armády.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ukrajinská bezpečnostní služba SBU zveřejnila identitu 206 mužů, kteří sloužili jako žoldnéři v soukromé ruské armádě, jež si říká Vágnerova armáda. Tato skupina, která zřejmě spolupracuje s Kremlem a ruskou armádou, se zapojila například do konfliktů na Ukrajině nebo v Sýrii.

Článek

„Jde o jednu z mnoha žoldnéřských skupin, které bojují podle rozkazů ruského režimu na různých místech světa,” říká známý americký novinář David Satter, který dlouhá léta pracoval jako moskevský zpravodaj britských novin Financial Times.

„Hlavním jejím úkolem, i ostatních těchto skupin, je umožnit Rusům vojensky zasáhnout kdekoliv na světě bez jakékoliv státní zodpovědnosti, protože oni oficiálně nejsou součástí ruské armády. Z části jsou tyto skupiny vedeny soukromníky, ačkoliv objem peněz, který je potřeba na něco takového, je velmi pravděpodobně mimo dosah jakékoliv osoby – ať už by ten Rus byl jakkoliv bohatý. Je to prostě součást současné ruské politiky – intervenovat v cizích zemích, ale neprozradit přitom svou identitu a lhát o svých skutečných záměrech,” říká Satter.

Jedním ze členů této organizace byl i Vasilij Jurlin, který v říjnu 2017 zemřel. „Nebylo jednoduché najít hrob, ve kterém Jurlin leží. Byl pohřben na hřbitově Primorskoje společně s civilními občany města Toljaty. Jeho náhrobek je ale zcela odlišný od těch ostatních,” říká reportér Rádia Svobodná Evropa Juryj Baranjuk.

O pátrání po ruských žoldnéřích z Vágnerovy armády je reportáž pořadu Svět bez obalu.

Pořad Svět bez obalu můžete sledovat v premiéře na Televizi Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované