Hlavní obsah

Americký politolog: Trump vyprovokoval dav a překročil Rubikon

Foto: Profimedia.cz

Už i autor malby na jedné z římských zdí vidí Donalda Trumpa jako poraženého. Ilustrační foto.

Reklama

„Většina Američanů bude držet palce a doufat, že se přes to všechno dostaneme bez dalších komplikací,“ komentuje pro Seznam Zprávy útok na Kapitol a jeho dohru politolog Edward Chervenak z University of New Orleans.

Článek

Co znamená středeční útok na Kapitol pro Spojené státy?

Znamená to, že naše země právě překročila Rubikon. Něco podobného jsme nikdy předtím neviděli. To, aby prezident vyprovokoval dav, který následně takto zásadně narušil demokratický proces v Kongresu během ověřování výsledků voleb, je naprosto za hranicí. Tento proces patří k základním znakům demokratického předání moci. Místo toho jsme viděli násilí. Bude to jeden ze dnů, na který Amerika nebude vzpomínat ráda.

Co bude podle vás následovat? Ještě během obléhání Kongresu policisty se začalo mluvit o tom, zda je možné vydržet do 20. ledna, kdy složí přísahu Joe Biden, pod vedením Donalda Trumpa? Je ve hře impeachment anebo dokonce odvolání prezidenta prostřednictvím 25. ústavního dodatku?

Impeachment je v tuto chvíli nepravděpodobný, protože je to složitý legislativní proces, který trvá poměrně dlouho. Uplatnění 25. dodatku je více realistické. Pokud by se podařilo Trumpa takto zbavit funkce, znamenalo by to zároveň, že už nemůže v budoucnu kandidovat v prezidentských volbách. I tady si ale nejsem jistý, jestli se k tomu Kongres odhodlá.

Nejdřív by musel Mike Pence přesvědčit osm členů kabinetu, kteří by museli podepsat dokument říkající, že prezident není schopen vykonávat nadále funkci. Prezident má ale právo se bránit a musí se čekat na jeho odpověď. Což sice může zabrat méně času než impeachment, ale stále jde o proces v řádu dnů. Myslím, že většina lidí zkrátka bude držet palce a doufat, že se dostaneme přes následujících 12 dní bez nějakých dalších komplikací a problémů, které by z Bílého domu mohly přijít.

Pokud by tento proces viceprezident Pence zahájil, jak by se k tomu podle vás postavil Kongres? Získal by podporu? Šéfka sněmovny Nancy Pelosiová už k odvolání Trumpa vyzvala.

Ve Sněmovně reprezentantů mají demokraté většinu, takže ti by to zřejmě odhlasovali velmi rádi, jen aby se Donalda Trumpa zbavili. Nejsem si ale vůbec jistý, že do toho půjde Mike Pence. I když jej prezident několikrát veřejně potopil, je stále loajální. Nemyslím si, že bude chtít dostat USA do takové situace, která bude ve výsledku velmi traumatická.

Umíte si teď představit, jak to v Bílém domě v těchto dnech vypadá? Kým je prezident obklopen a čí rady poslouchá? Protože někomu zjevně ještě naslouchá - když jej Joe Biden v živém televizním přenosu vyzval, aby i on promluvil k národu a poslal povstalce domů, stalo se tak, i když i nadále si vede svou o manipulaci voleb. Stejně jako ve středu v noci oznámil, že respektuje potvrzení Bidena Kongresem…

To je otázka za milion - koho teď poslouchá. Mám pocit, že v tento moment je velmi izolovaný a poslouchá jen velmi malou skupinu poradců. Zaprvé mnoho lidí už s ním nechce být spojováno, protože v tento moment už je jeho jednání za hranou a oni si uvědomují, že budou-li s Trumpem stále spojováni, může to pro ně mít do budoucna i právní následky, mluví se o velezradě.

Předpokládám, že je stále v kontaktu se svými právníky, kteří mu přesně říkají, co musí dělat, a hrozí mu, že jinak celý Bílý dům doslova zkolabuje, že lidé z jeho administrativy budou jeden po druhém postupně rezignovat a nakonec nezůstane nikdo. Předpokládám, že podobné výhrůžky pomohly ve středu v noci zajistit od Trumpa prohlášení o předání moci. I když si i nadále vede svou o tom, že volby byly ukradené a to je to nebezpečné.

Říkáte nebezpečné, ale co konkrétně se ještě v těch několika posledních dnech může stát?

Jako prezident má velkou výkonnou moc. Pokud si například zamane, že zaútočí na Írán, tak se to může stát. Může se rozhodnout zavést sankce, shodit někam bombu, on je vrchním velitelem ozbrojených sil. Pokud vydá rozkaz, armáda jej musí splnit. Když generálové budou proti a oznámí mu, že jeho rozkaz je podle nich protiprávní a nemohou jej vykonat, mohou nabídnout svou rezignaci. A v takovém případě zase hrozí, že si prezident do funkce povýší někoho, kdo jeho rozkaz splní rád. To je to nebezpečí Donalda Trumpa.

Viceprezident Mike Pence se ale naopak ve středu možná poprvé ve své funkci prezidentovi postavil a neudělal, co po něm chtěl, postupoval přesně podle ústavy. Jaká teď bude ve světle středečních událostí jeho pozice v Republikánské straně a jeho osobní politické vyhlídky?

Mnoho lidí už teď mluví o roce 2024 a příštích volbách. Zamýšlí se nad tím, kde v tu dobu bude Republikánská strana. Vždy říkám studentům, že čtyři roky jsou v politice velmi dlouhá doba. Jsem přesvědčen, že Pence bude chtít kandidovat v prezidentských volbách, ale budou proti němu Trumpovi zastánci - senátoři Josh Howley a Ted Cruz, kteří jsou ti nejbližší Trumpovi zákonodárci. I když byl Mike Pence celou dobu velmi loajální prezidentovi, spíš patří k tomu původnímu jádru republikánů, kterému záleží na důležitosti fungování soudů a dalších institucí. V této souvislosti vidíme, že se teď snaží rehabilitovat své jméno, aby měl otevřenou možnost za čtyři roky kandidovat. Dal přednost službě své zemi před službou straně.

Foto: Archiv Edwarda Chervenaka

Politolog Edward Chervenak z University of New Orleans.

V posledním půl roce slyšíme v USA často diskuzi o tom, jak je americká demokracie v ohrožení. Prezident Trump teď definitivně odchází z funkce, ale zůstává po něm Republikánská strana a miliony voličů, kterým jeho politika vyhovuje. Co se dá očekávat?

Budeme určitě svědky občanské války uvnitř Republikánské strany mezi skalními příznivci Trumpa a těmi, řekněme, tradičními republikány. Zároveň bude velkou změnou to, že všechny tři volené instituce ovládnou demokraté - mají prezidenta, v roce 2018 získali většinu ve Sněmovně reprezentantů a teď mají nově i Senát. Mimochodem toto už bude navždy spojeno s odchodem Trumpa - je prvním prezidentem od roku 1932, během jehož mandátu jeho strana přišla o všechny tři úřady. Demokraté tedy budou moci teoreticky protistranu obcházet, otázkou ale zůstává, jak budou moci politici společně pracovat, když velká část republikánů stále neuznává výsledky voleb. Republikánská strana se musí uzdravit a začít se chovat jako jedna ze dvou velkých stran, mezi kterými pro fungování systému a demokracie musí existovat kompromis.

U některých zákonodárců ze stran republikánů zaznamenáváme silnou kritiku a zlost na prezidenta kvůli tomu, co se ve středu stalo. Není už teď na tuto kritiku příliš pozdě?

Upřímně řečeno, mnoho jeho spolupracovníků oznamuje rezignace. Víte, podat rezignaci 6. ledna, to nám vlastně nic o těchto lidech neříká. Ale to, že zuří, že se zlobí, je dobře, protože za to, co se ve středu v Kapitolu stalo, má zodpovědnost Donald Trump. On ten dav jednoznačně do Kapitolu poslal. Ale pořád tam bude mnoho takových, kteří se to budou snažit zamést pod koberec.

Jak se podle vás po 20. lednu k Donaldu Trumpovi Republikánská strana postaví? Přece jen je tváří strany, on jim zajistil hlasy i v jiných volbách.

Bude dost záležet na jednotlivých státech. Například v Louisianě získal Trump 58 procent hlasů, takže předpokládám, že mu zůstanou jaksi nakloněni i dál a ruce od něj nedají pryč ani po vývoji v posledních dnech. Přesně kvůli tomu, že vědí, kolik má za sebou lidí. Straně už ale nikdo neodpáře to, že se dala dohromady s mužem, jehož odkazem bude útok na budovu Kapitolu. To, že se mu mnohé podařilo, co se týká rozvoje ekonomiky, dosazení soudců včetně tří ústavních - to vše přebila vzpoura davu v hlavním městě.

Je podle vás pořád ještě možné, aby prezident Trump kandidoval za 4 roky znovu?

Vše je možné! Zároveň pro něj ale středeční události budou něco jako těžká koule u nohy, která jej zabrzdí a možná nadobro zastaví. Kdyby už, dejme tomu, znovu kandidoval, musel by vyhrát nominaci ve straně a pak ještě volby. Myslím, že k tomu už nedojde. Američané jsou obecně centristé, takoví umírnění konzervativci, bych to nazval. Nemáme rádi radikální politiku - ať zleva, nebo zprava. A on se radikální politice jasně přiblížil.

Dění v hlavním městě jistě ovlivní i politiku Bidenovy administrativy. Co by měl nový prezident udělat v prvních týdnech v úřadu, aby uklidnil situaci a aby nenastala vlna řekněme domácího terorismu?

Joe Biden se v inaugurační řeči určitě vysloví, že chce být spojujícím prezidentem a bude se zaměřovat především na témata jako je koronavirová krize, rozjezd ekonomiky, posílení zahraniční pozice a klimatické otázky. Pokud se nějaký stát rozhodne stíhat Donalda Trumpa, určitě mu nebude klást překážky, ale zároveň určitě nepůjde Trumpovi po krku. To není jeho cílem.

Co se týká uklidnění situace - když se zeptáte jakéhokoliv agenta FBI, co je největší hrozbou pro stát, odpoví vám, že je to domácí terorismus. Bude nás čekat dlouhé vyšetřování toho, co přesně se stalo, jakou roli v tom hrála policie a proč byla budova amerického Kongresu takto nedostatečně chráněna. FBI ví, kdo v Kapitolu byl, sleduje Proud Boys a podobné radikální organizace. Kromě radikálů jsou tady ale miliony dalších lidí, kteří pokud nejsou vyslyšeni, se mohou také dál radikalizovat - a tomu se musí předejít. Musí mít nějaké fórum, kde mohou vyjádřit svůj názor a nespokojenost a získat tak pocit, že jim někdo naslouchá a že politiky zajímají i jejich životy a starosti.

Reklama

Doporučované