Hlavní obsah

Americký prezident podepsal zákon o protiruských sankcích, označil ho ale za „vadný“

Trump podepsal nový zákon týkající se sankcí proti RuskuVideo: Reuters, AP, Ruptly

 

Reklama

Trumpovi vadí, že mu zákon bere pravomoci a zároveň podle něj zužuje prostor pro jednání s Ruskem. Nové sankce mohl vetovat, Kongres by ho ale nejspíše přehlasoval.

Článek

Donald Trump podepsal zákon o nových protiruských sankcích. Už dříve je schválily velkou většinou hlasů obě komory Kongresu. Podpis zákona o sankcích oznámily agentuře Bloomberg zdroje z Bílého domu. Po schválení sankcí v Kongresu prezident s podpisem několik dnů otálel. Označil ho ale „vadný” a „protiústavní”.

Ruská strana na nové sankce reagovala už koncem minulého týdne, kdy oznámila, že americké zastupitelské úřady v Rusku musí opustit 755 z 1210 jejich pracovníků. Rusko také uzavřelo objekty určené k rekreaci a skladování, které v Moskvě americká ambasáda využívala.

Sankce jsou reakcí na údajné ruské vměšování do loňských amerických prezidentských voleb. Týkají se mimo jiné ruského energetického sektoru. Trump ruský vliv na volby popírá.

Donald Trump měl ústavní právo zákon o sankcích vetovat, ale v Senátu a Sněmovně reprezentantů by jeho veto nejspíš přehlasovaly potřebné dvě třetiny poslanců a senátorů. Nový zákon prezidentovi znemožňuje omezit nebo zrušit sankce bez souhlasu Kongresu, a proto Trump nemá fakticky možnost sankční režim výrazněji ovlivnit.

Ve svém prohlášení americký prezident uvedl, že očekává používání zákonu tak, aby netorpédoval spolupráci s evropskými spojenci při řešení ukrajinského konfliktu. „Zákon ztěžuje Spojeným státům vyjednat dohody dobré pro americký lid a přispívá ke sblížení Číny, Ruska a Severní Koreje," uvedl dále Trump. Obává se, že sankce ještě zúží prostor pro jednání z Ruskem ohledně klimatických změn a globálního oteplování.

Reklama

Doporučované