Hlavní obsah
Online

Trump v Británii: Prezident se setkal s premiérkou i královnou, jeho návštěvu doprovází protesty

Brexit by podle Mayové mohl ohrozit budoucí obchody mezi Británií a USA, prohlásil Trump.Video: Jolana Humpálová, Profimedia.cz, AP, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Donald Trump zamířil po summitu NATO do Velké Británie. Před zahájením návštěvy kritizoval současnou podobu brexitu. Po jednání s premiérku Theresou Mayovou byl americký prezident přijat královnou Alžbětou II. Návštěvu provází obří protesty britské veřejnosti.

Článek

Rozhodnutí o podobě odchodu Spojeného království z Evropské unie je věcí Británie. Po jednání s premiérkou Theresou Mayovou to prohlásil americký prezident Donald Trump, který zároveň slíbil, že Británie bude moci s USA po brexitu obchodovat. Podle Mayové se oba státníci dohodli, že se budou snažit o „ambiciózní” obchodní dohodu. Trumpovu první oficiální návštěvu Británie od jeho nástupu do úřadu přitom poznamenala kritika, kterou na adresu chystané podoby brexitu pronesl v rozhovoru pro list The Sun. V pátek ale Trump prohlásil, že premiérku opakovaně chválil, a naznačil, že ze strany listu šlo o falešnou zprávu. Proti Trumpově návštěvě po celé Británii protestují desítky tisíc lidí.

„Cokoli uděláte, bude v pořádku,” řekl Trump k brexitu po jednání s Mayovou a doplnil, že je přesvědčen, že nebude problém uzavřít mezi Washingtonem a Londýnem obchodní dohodu. V rozhovoru poskytnutém bulváru The Sun přitom šéf Bílého domu předtím řekl, že brexitový plán je špatný a neumožní uzavřít obchodní dohodu mezi USA a Británií.

Mayová v této souvislosti uvedla, že Británie po vystoupení z EU bude moci uzavírat obchodní smlouvy se všemi zeměmi. S Trumpem se podle ní dohodli na jednání o „ambiciózní” dohodě o volném obchodu. V odpovědi na otázku týkající se Trumpovy kritiky uvedla, že zařídí takový brexit, pro jaký Britové hlasovali v předloňském referendu.

Představitelé USA a Británie v sídle britských premiérů Chequers jednali také o Rusku. Trump řekl, že chce mít s Moskvou dobré vztahy a stejně dobře chce vycházet s Čínou. Ruskou anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014 označil za chybu svého předchůdce Baracka Obamy. Na pondělní schůzce s Vladimirem Putinem v Helsinkách chce hovořit o Ukrajině, o Sýrii i o nešíření jaderných zbraní a také o údajném ruském zasahování do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Novinářům řekl, že věří, že dokáže s Putinem rozvinout přátelské vztahy.

Mayová konání helsinského summitu přivítala a za důležité označila, že prezident do jednání se svým ruským protějškem vstupuje „z pozice síly” a s jednotnou Severoatlantickou aliancí v zádech. USA také poděkovala za podporu v kauze otravy bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v Anglii, ze které Londýn obviňuje Moskvu, jež to popírá.

Po jednání v Chequers následovalo setkání Trumpa s královnou Alžbětou II. na hradě Windsor, kam ho doprovodila manželka Melanie. Večer Trump odletí do Skotska, kde stráví soukromý víkend.

  • Protesty budou provázet i Trumpovo setkání s Putinem

    Před pondělním setkáním Donalda Trumpa s Vladimirem Putinem ve Finsku se místní obyvatelé začínají svolávat k protestům.

    Demonstrace se podle finské policie mají konat v sobotu, v neděli i v pondělí. Největší z nich, která se uskuteční v neděli odpoledne, by mohla přilákat tisíce odpůrců jednoho, druhého či obou prezidentů.

    Podle organizátorů půjde o mírovou akci, které se budou moci zúčastnit i rodiny s dětmi a která bude nestranická. Cílem má být snaha zdůraznit důležitost lidských práv či ochrany životního prostředí.

  • Jeremy Corbyn: Londýn se dokázal spojit v touze po spravedlnosti

    Šéf labouristů Jeremy Corbyn pronesl emotivní projev před mnoha desítkami tisíc protestujících. Podpořil starostu Londýna Sadiqa Khana, kterého Trump rasisticky urážel. Podle Corbyna Londýn ukázal, že se lidé dokážou spojit v touze po spravedlnosti.

    Corbynovi se za jeho slova dostalo hlasitého potlesku.

  • USA obvinily ruské hackery z ovlivňování voleb v Trumpův prospěch

    Spojené státy dnes obvinily 12 příslušníků ruských tajných služeb z hackerského útoku na počítače Demokratické strany před prezidentskými volbami v roce 2016. Obvinění vznesl podle televize CNN tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera, který se okolnostmi ruského vměšování do voleb dlouhodobě zabývá.

    Všichni obvinění jsou příslušníci ruské vojenské rozvědky GRU. Demokraté již dlouhodobě viní GRU z útoku na svoje počítače s cílem poškodit demokratickou prezidentskou kandidátku Hillary Clintonovou a ovlivnit volby ve prospěch Donalda Trumpa, který je nakonec vyhrál.

  • Americký prezident s britskou královnou se odebrali na šálek čaje

    První okamžiky setkání Donalda Trumpa s britskou královnou jsou za námi. Společně s Melanií se všichni tři odebrali do útrob Windsorského hradu.

  • Královna přijala Donalda s Melanií, vévoda z Edinburghu se nedostavil

    Britská královna s úsměvem přivítala manžele Trumpovy. Všichni tři poté podnikli inspekci nastoupené slavnovstní gardy. Manžel Alžběty II., princ Philip, se setkání neúčastní.

  • Trump se právě setkal s Alžbětou II.

  • Trafalgarské náměstí je přeplněné, protestuje se i před Windsorským hradem

    Většina protestujících se přesunula na Trafalgarské náměstí. Někteří čekají i před Windsorským hradem, kde se má americký prezident každým okamžikem setkat s královnou.

  • Jeremy Corbyn: Neměli bychom pro Trumpa pokládat červený koberec

    Vůdce labouristů Jeremy Corbyn v televizním rozhovoru řekl, že by Británie neměla pro Trumpa pokládat červený koberec, tedy vítat ho s nejvyššími poctami. Červený koberec byl natažen doopravdy, nejen jako metafora.

  • Podle organizátorů protestuje proti Trumpovi 100 000 lidí

    Do protestního průvodu ulicemi Londýna, který mířil na Trafalgarské náměstí, se dnes podle agentury AP zapojily desítky tisíc lidí. Organizátoři tvrdí, že se sešlo dokonce až 100 tisíc demonstrantů.

    Kromě Londýna se demonstrace čeká také ve Windsoru, kam Trump po skončení jednání s premiérkou Theresou Mayovou zamířil na setkání s královnou Alžbětou II. Protestovat se chystají také lidé ve Skotsku, kam prezident zamíří večer na soukromý víkend.

  • Trump dostal darem svůj skotský rodokmen

    Trump s Mayovou si vyměnili dárky. Podle prohlášení úřadu Theresy Mayové obdržel americký prezident rodokmen, který zachycuje jeho skotské kořeny po matce až do páté generace ze 17. století. Nákres je vyhotoven na staré mapě Skotska.

    Donaldova manželka Melanie dostala speciální voňavku od nejstarší světové stále fungující parfumerie J Floris Ltd., která má své sídlo v Londýně. Na míru vytvořená vůně byla pojmenována „První dáma”.

  • Trump si zřejmě vymyslel historku o tom, jak předpověděl brexit

    Trump během setkání vyprávěl historku, podle které předpověděl výsledek referenda o brexitu během golfového turnaje ve Skotsku den před hlasováním. Novináři se shodují, že americký prezident na turnaj dorazil až den po hlasování.

  • „Ženy proti Trumpovi” pochodují Londýnem

    Velká část protestujících pochoduje pod heslem „Ženy proti Trumpovi”. Kritizují prezidentovy sexistické výroky a šovinismus. Mnoho lidí dorazilo i s malými dětmi.

  • Trump napadal média a notoval si s Mayovou

    Závěrečná tisková konference obou světových lídrů se nesla ve velmi přátelském duchu. O jedinou nepříjemnost se postaral americký prezident, který odmítl odpovědět na otázku novináře americké televize CNN. Její zpravodajství označil za „fake news”. Podobně hovořil o britském deníku The Sun, který údajně překroutil jeho slova o premiérce Mayové.

  • Demonstrace v Londýně vrcholí

    Ulicemi Londýna prochází obrovské množství lidí, kteří demonstrují proti Trumpově návštěvě Spojeného království.

  • Trump poděkoval Mayové za podporu na summitu NATO

    Americký prezident Donald Trump poděkoval britské premiérce Therese Mayové, že na summitu NATO v Bruselu podpořila jeho požadavek, aby všichni členové Aliance spravedlivě sdíleli náklady na obranu.

    Trump v Bruselu kritizoval státy, které vydávají méně než dvě procenta HDP na zbrojení. Všichni členové Aliance zopakovali, že tento závazek splní do roku 2024, jak se v roce 2014 dohodli. To se týká i České republiky, která prozatím investuje do armády zhruba jedno procento HDP.

    Trump také reagoval na otázku k chystané schůzce s Vladimirem Putinem. Zvyšování výdajů na zbrojení členských zemí NATO, po němž Trump dlouhodobě volá, podle něj Rusko rozhodně netěší.

  • Theresa Mayová: Po brexitu budeme mít speciální dohodu o volném obchodu

    Theresa Mayová vyvrátila obavy některých komentátorů a politiků o budoucnosti obchodu mezi USA a Spojeným královstvím. Podle Mayové bude mít Británie po brexitu speciální smlouvu se Spojenými státy, jež bude založená na volném obchodu. Trump potvrdil, že by mělo k takové smlouvě dojít. Jeho dřívější kritická vyjádření směrem k podobě brexitu pod vedením Mayové vzal americký prezident zpět. Na vině nedávné roztržky jsou podle něj falešné zprávy a nepochopení jeho slov.

  • Mayová ve shodě s Trumpem: Nikdo nedělá pro bezpečnost víc než naše dvě země

    Theresa Mayová a Donald Trump pronesli krátkou řeč na závěr dnešního setkání. Oba se shodli na tom, že Spojené státy a Spojené království dělají pro světovou bezpečnost více než jakékoliv jiné země na světě. Oba také mluvili o speciálním vztahu mezi oběma zeměmi, založeném na společné historii, jazyku a spolupráci v mnoha válečných konfliktech. Mayová s Trumpem se shodli na další spolupráci v bezpečnostní oblasti, kooperaci v Iráku i Afghánistánu a společném tlaku na denuklearizaci KLDR a Íránu.

  • K protestům se připojil bývalý šéf labouristů Ed Miliband

    V ulicích metropole jsou tisíce demonstrantů, hlavní protestní pochod s vyvrcholením na Trafalgarském náměstí je svolán na odpoledne. Organizátoři hovoří o účasti až 100 tisíc lidí. Účast mimo jiné přislíbil někdejší předseda opozičních labouristů Ed Miliband.

    „Svým rasismem, nenávistí k ženám, útoky na demokratické hodnoty se snaží legitimizovat autoritářskou politiku, což je hluboce nebezpečné a velmi to ohrožuje naši společnost,” napsal o Trumpovi na Twitteru Miliband.

Reklama

Hlavní zprávy