Hlavní obsah

Americký raper už zná rozsudek. Od švédského soudu dostal podmíněný trest

Foto: Wikipedia

Americký raper ASAP Rocky už zná rozsudek. Od švédského soudu dostal podmíněný trest.

Reklama

Amerického rapera ASAP Rockyho obvinili z napadení při pouliční rvačce ve švédském Stockholmu v červenci. Poté co strávil téměř měsíc ve vyšetřovací vazbě, švédský soud přišel s verdiktem v podobě podmíněného trestu. K tomu bude muset finančně odškodnit oběti. Ve středu o tom informovala BBC.

Článek

Stejný trest dostali podle britské stanice BBC i oba raperovi společníci Bladimir Corniel a David Rispers, kteří rapera ve Švédsku doprovázeli v době, kdy se pouliční bitka strhla. Odsouzení mají také napadenému zaplatit celkem 12 500 švédských korun, tedy asi 30 000 korun.

„Útok, kterého se dopustili, není natolik závažné povahy, aby bylo třeba zvolit trest odnětí svobody,” uvedl soud ve svém prohlášení. „Obžalovaní jsou proto odsouzeni k podmíněným trestům.”

Třicetiletý ASAP Rocky, vlastním jménem Rakim Mayers, i oba jeho společníci tvrdili, že jednali v sebeobraně proti dvěma mužům, kteří sledovali jejich skupinu. Podle švédského soudu se ale žádný ze tří obžalovaných nenacházel v situaci, v níž by bylo oprávněné k sebeobraně přistoupit. V rozsudku pak podle informací stanice BBC napsal, že všichni tři na oběť zaútočili několika údery a kopanci, zatímco dotyčný ležel na zemi. „Umělec navíc shodil oběť na zem a šlápl mu na ruku.”

Soud dále uvedl, že oběti útoku, kterou je devatenáctiletý uprchlík jménem Jafari, přiznává odškodnění za bolest, utrpení a narušení jeho bezúhonnosti. Jafari rapera před potyčkou delší dobu pronásledoval a svědci potvrdili, že ho Rocky několikrát vyzval, aby jej nechal na pokoji.

Bitka v centru švédské metropole se odehrála 30. června, k zadržení hudebníka a dvou členů jeho doprovodu došlo o 3 dny později. Posléze byli všichni tři obviněni z napadení a ublížení na zdraví. Hrozil jim maximální trest v rozsahu dvou let ve vězení.

Podle Daniela Sunesona, žalobce napadeného, šlo o trestný čin navzdory tvrzením o sebeobraně a provokaci. Případ následně vzbudil celosvětovou pozornost, a to i díky osobě amerického prezidenta, který vyzval švédského premiéra Stefana Löfvena, aby hudebníka propustil. Ten Donaldu Trumpovi sdělil, že do případu nehodlá zasahovat.

Reklama

Doporučované