Hlavní obsah

Americký sen českých podnikatelů. Úspěch v New Yorku je stál hodně sil

1. díl pořadu Hi-tech Byznys Pavla Cypricha tentokrát z ulic a kanceláří New Yorku.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pořád platí, že Amerika je země neomezených možností. A každý si tady může splnit ten svůj americký sen. Není to ale zadarmo. Své o tom vědí podnikaví Češi, kteří pronikli na zdejší trh.

Článek

Sedíme na parapetu okna, ze kterého je výhled rovnou na slavný Central park. V bytě nikdo nežije, je jenom pracovní. Svůj vlastní má Martin Mucha hned naproti – na 5. Avenue, což je vedle Bílého domu a Beverly Hills asi nejprestižnější adresa ve Spojených státech.

16 hodin denně, 6 dní v týdnu

Ani ne třicetiletý podnikatel z Česka žije v New Yorku asi 7 let a za tu dobu toho stihl víc než většina lidí v Česku za celý život. V první řadě zhodnotil investiční realitní fond o několik stovek milionů dolarů. Před pár lety začal se 100 miliony, letos už jeho firma operovala s 300 a příští rok se dostane dokonce na 500. To všechno ale něco stálo.

„Tady se hodně pracuje. Já osobně pracuju 16 hodin denně 6 dní v týdnu,” podotýká Mucha.

Kolem realit se také točí jeho druhý projekt – inzertní web s pronájmy. V Igluu, jak se jmenuje, je inzerováno přes 90 procent newyorských nemovitostí. Portál přitom rozjeli s Janem Beránkem teprve loni na jaře.

Logistika i fotky

Hned vedle Muchy se můžou postavit další mladí z Česka. Třeba Jan Beránek, který ani ne ve třiceti změnil americkou logistiku a vysloužil si tak pozici v žebříčku talentů letošního českého i amerického Forbesu 30 pod 30.

Nebo Marie Tomanová, mladá fotografka, která žije v New Yorku už 8 let a jejíž fotku zařadil letos magazín Dazed, jeden z nejprestižnějších světových uměleckých magazínů, mezi 20 nejlepších snímků letošního roku.

Oba se Muchovi vyrovnají jak úspěchem, tak pracovním nasazením.

Na příběhy nejen téhle trojice se podívejte ve speciální edici Hi-tech Byznysu Pavla Cypricha, který se všemi natáčel přímo v New Yorku. Ve videu najdete i rozhovor s Bohdanem Pomahačem, plastickým chirurgem a profesorem na Harvard Medical School.

Druhý díl newyorského speciálu o mladých Češích v USA.Video: Pavel Cyprich, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované