Hlavní obsah

Americký Senát zvolil Kavanaugha za soudce nejvyššího soudu. I přes několik obvinění ze sexuálního násilí

Foto: Profimedia.cz

Brett Kavanaugh.

Reklama

Výsledek hlasování znamená obrovské vítězství pro Donalda Trumpa, protože díky jeho kandidátovi mají konzervativci u nejvyššího soudu většinu.

Článek

Senátoři zvolili Bretta Kavanaugha jako soudce nejvyššího soudu i přesto, že proti Trumpovu kandidátovi bylo vzneseno několik obvinění ze sexuálního násilí. Ta Kavanaugh po celou dobu vyšetřování sveřepě odmítal, uvedl americký server CNN.

Konečné hlasování několikrát přerušili kandidátovi odpůrci. Šance na jeho zvolení vzrostly podle CNN poté, co senátorka Collinsová a senátor Manchin při sobotním jednání prohlásili, že budou hlasovat pro Kavanaughovo schválení do funkce. Část senátorů již před hlasováním uvedla, že prezidentova kandidáta podpoří. Kauzu sexuálního obtěžování prý vnímali jako nečestný způsob vedení politického boje.

Výsledek hlasování je pro Spojené státy stěžejní. Republikáni díky němu mají v rámci instituce nejvyššího soudu převahu nad demokraty.

Neméně důležité hlasování proběhlo už v pátek. Senát nominovanému soudci otevřel cestu ke konečnému hlasování, když těsnou většinou 51 ku 49 hlasům přijal usnesení, podle něhož se volba mohla v sobotu uskutečnit.

Dlouho nebylo jasné, zda Senát Kavanaughovi vůbec umožní k hlasování přistoupit. Trumpova oblíbence totiž před časem obvinilo několik žen ze sexuálního násilí. Toho se Kavanaugh měl dopustit během studií na Yaleově univerzitě.

Reklama

Související témata:

Doporučované