Hlavní obsah

Americký shutdown tvrdě dopadá na národní parky. Obnova krajiny může trvat století

Americký národní park Joshua Tree poškodila aktuální rozpočtová krize ve Washingtonu D.C.Video: Eva Krchová, AP, Reuters

 

Reklama

Současná americká rozpočtová krize, vyvolaná sporem o stavbu hraniční zdi, zapříčinila rozsáhlé ekonomické a ekologické škody v americkém národním parku Joshua Tree v Californii.

Článek

Aktuální vládní pat odehrávající se v USA narušuje činnost státem financovaných organizací. Postihlo to i řadu amerických národních parků, které aktuálně nemají dostatek personálu, který by se o hladký chod přírodních rezervací staral.

Nepříznivé zprávy hlásí například národní park Joshua Tree v Kalifornii, který trápí vandalové. Kalifornský deník The Desert Sun citoval bývalého správce parku Curta Sauera, který uvedl, že náprava škod, které se přihodily v parku Joshua Tree během shutdownu, bude trvat až 300 let.

Vandalové pokáceli několik vzácných stromů juky krátkolisté, poškodili místní skály a vjížděli auty na chráněné území. Nepřítomnost správy národního parku dále zapříčinila hromadění odpadků, které můžou být nebezpečné pro divokou zvěř.

Vládní instituce mají nyní zajištěné základní financování do poloviny února, pokud do té doby prezident Trump a Kongres nedojdou ke shodě, shutdown bude pokračovat.

Reklama

Související témata:

Doporučované