Hlavní obsah

Americký soud osvobodil policistu, který zastřelil černocha. Do ulic vyšli demonstranti

V St. Louis policie zatkla nejméně 13 lidí, účastnících se demonstrace proti osvobození policisty, který zabil černocha.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Po osvobozujícím verdiktu nad policistou, který v roce 2011 zastřelil muže tmavé pleti, vyšli do ulic St. Louis nespokojení demonstranti. Policie jich nejméně 13 zatkla. Mezi strážníky jsou čtyři zranění.

Článek

Stovky lidí vyšly v noci z pátku na sobotu SELČ demonstrovat do ulic města St. Louis poté, co soud v americkém státě Missouri zprostil viny bělošského policistu, který v roce 2011 po automobilové honičce zastřelil černocha. Policisté uvedli, že někteří účastníci protestu na ně zaútočili kameny a láhvemi s vodou. Policie proti nim zasáhla pepřovým sprejem a 13 lidí zatkla. Čtyři příslušníci bezpečnostních sil utrpěli při střetech zranění.

Šestatřicetiletý policista Jason Stockley čelil obvinění z vraždy, protože ze záznamu z honičky vyplynulo, že řekl, že prchajícího zabije. Černocha usmrtil pěti výstřely. Také se ukázalo, že u zabitého 24letého Anthonyho Lamara Smithe se sice našla zbraň, ale podle prokuratury nesla stopy DNA pouze po Stockleym. Prokuratura je přesvědčena, že ji tam policista po incidentu sám narafičil.

Soudce Timothy Wilson o tom nicméně zapochyboval, přičemž poukázal na to, že černoch byl podezřelý z obchodování s drogami. „Obchodník s heroinem ve městě bez střelné zbraně by byla skutečná anomálie,” řekl. Policistovi hrozil doživotní trest vězení.

V centru St. Louis po skončení pátečního soudního jednání uspořádalo protestní pochod asi 600 lidí. Později se demonstranti podle agentury AP přesunuli do jedné z bohatých čtvrtí města. V zamýšleném zablokování dálnice policie demonstrantům zabránila.

Americká policie čelí dlouhodobé kritice kvůli kontroverzním zásahům svých bělošských příslušníků proti černochům. Ve Fergusonu nedaleko St. Louis vyvolalo zastřelení neozbrojeného černocha Michaela Browna rozsáhlé násilné protesty.

Reklama

Související témata:

Doporučované