Hlavní obsah

Americký soud udělil osmiměsíční trest za účast na nepokojích v Kapitolu

Foto: Profimedia.cz

Půl roku po násilnostech v Kapitolu FBI stále pátrá asi po 300 podezřelých, psala americká média na začátku července.

Reklama

K osmi měsícům vězení dnes odsoudil soudce Randolph Moss muže z Floridy za účast při lednových nepokojích v americkém Kapitolu. Informovala o tom světová média.

Článek

Osmatřicetiletý Paul Allard Hodgkins je jedním z těch, kteří 6. ledna byli v americkém Kapitolu v epicentru násilných nepokojů. Muž v tričku a s vlajkou s nápisem Trump 2020 vnikl do hlavní budovy v americkém Washingtonu a pronikl až do zasedacího sálu Senátu.

Svou vinu Hodgkins přiznal ještě v červnu a za svoje nezodpovědné chování se omluvil. Podle dnešního rozhodnutí soudu ale stejně půjde do vězení. Podle agentury AP jde o první odsouzení za závažný trestný čin v souvislosti s lednovým útokem. Jak uvádějí americká média, muž během soudního jednání popisoval, jak ho v onen lednový den chytila ​​euforie, když se ocitl v nejslavnější washingtonské budově a viděl, jak se dav lidí snaží prolomit Kapitol.

„Kdybych jen tušil, že se protest tolik vyhrotí, nikdy bych nešel dále než na chodník Pennsylvania Avenue,“ uvedl Hodgkins s tím, že z jeho strany šlo o nerozumné rozhodnutí.

Za trestný čin narušování práce úřadů aktivistovi hrozilo až 20 let odnětí svobody. Prokurátoři požadovali pro Hodgkinse, jenž podle nich „jako každý z protestujících přispěl ke kolektivnímu ohrožení demokracie“, 18 měsíců za mřížemi. Právník odsouzeného Patrick Leduc žádal o prominutí trestu. Trval totiž na tom, že hanba, kterou Hodgkins bude pociťovat po zbytek svého života, bude pro něj dostatečným trestem.

Avšak soudce Randolph Moss nakonec rozhodl, že muž půjde do vězení na osm měsíců. Při vynesení verdiktu uvedl, že Hodgkins sehrál svou roli v jedné z nejhorších epizod americké historie. Lednové události, které si tehdy vyžádaly pět obětí a desítky zraněných, označil za útok na demokracii. „Zanechalo to skvrnu, která s námi zůstane po celá léta,“ uvedl soudce. Poznamenal přitom, že si odsouzený zaslouží trochu shovívavosti, protože se brzy přiznal k vině a nebyl přímo zapojen do násilí.

Asistentka prokurátora Mona Sedkyová řekla, že i přesto, že se Hodgkins na násilí nepodílel, byl v epicentru událostí a nesnažil se chaosu zabránit, jen procházel kolem rozbitých policejních zábran. „Co dělá? Neodchází,“ komentovala Sedkyová chování odsouzeného na záběrech bezpečnostních kamer.

Hodgkins byl stejně jako mnoho jiných stíhán za vážný trestný čin, soudy přitom již dříve odsoudily jednu z účastnic nepokojů za přestupek. Stala se jí Anna Morgan Lloydová ze státu Indiana, která v červnu dostala tříletou podmínku.

Příznivci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa zaútočili na Kongres ve chvíli, kdy zákonodárci projednávali oficiální potvrzení výhry demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Trump přitom v měsících před incidentem opakovaně bez důkazů tvrdil, že demokraté volby „ukradli“, a všemožně se snažil nabourat oficiální proces potvrzení volebních výsledků.

Při násilnostech přišli o život čtyři výtržníci, v jednom případě ženu zastřelil policista. O den později zemřel v nemocnici jeden ze zasahujících policistů. Tvrdé boje mezi Trumpovými podporovateli a ochrankou Kapitolu si na straně policie vyžádaly desítky zraněných.

Reklama

Související témata:

Doporučované