Hlavní obsah

Americký sport se bouří kvůli policejní brutalitě, stojí basketbal i fotbal

Foto: Profimedia.cz

Ztichlá aréna Milwaukee Bucks. Kdy se sem basketbal zase vrátí?

Reklama

Hned tři utkání play-off odložilo vedení NBA, nejprestižnější basketbalové ligy světa. Důvodem je stávka basketbalistů Milwaukee, kteří na protest proti policejnímu násilí nenastoupili ke středečnímu utkání. A nezůstali sami.

Článek

To, co začalo jako bojkot jednoho utkání play-off basketbalové ligy, postupně přerostlo ve vlnu protestů napříč americkým sportem. K bojkotu hráči týmu Milwaukee Bucks přistoupili po víkendovém incidentu, při kterém policie ve městě Kenosha vážně zranila střelbou do zad devětadvacetiletého Afroameričana Jacoba Blakea. Nenastoupili tak k pátému utkání série play-off proti Orlandu Magic, přestože v sérii vedou 3:1 na zápasy a jedno vítězství dělí tým v čele s hvězdným Janisem Adetokunbem od postupu do dalšího kola.

Zatímco hráči Magic čekali na příchod soupeře na palubovce, Bucks zůstali v šatně, kam později zamířili i basketbalisté Orlanda. Krátce poté, co hráči Milwaukee odmítli rozehrát pátý zápas série, rozhodlo vedení NBA o odkladu dalších dvou středečních zápasů letošního play-off, souboje mezi Houstonem a Oklahomou a také mezi Los Angeles a Portlandem.

Jen během několika hodin se odložila také tři utkání ženské nejvyšší basketbalové soutěže, pět zápasů fotbalové Major League Soccer a nedošlo ani na tři utkání baseballové Major League Baseball. A nerozehrají se ani tenisová utkání, pořadatelé newyorské generálky před grandslamovým US Open zrušili čtvrteční semifinálové zápasy, do kterých měli zasáhnout dva deblové páry s českou účastí.

Jenže jakékoli stávkování je v NBA v rozporu s kolektivní smlouvou, což znamená, že hráči Bucks bojkotem porušují svůj vlastní kontrakt, upozorňuje CNN. Hráče ovšem podpořilo nejvyšší vedení klubu. Ve středečním prohlášení hráči uvedli, že volají po „spravedlnosti pro Jacoba Blakea a odpovědnosti zasahujících policistů“. Devětadvacetiletého černocha Jacoba Blakea podle jeho rodiny bělošský strážník několikrát střelil do zad. V autě, do kterého v okamžiku výstřelů Blake nastupoval, seděly jeho tři děti ve věku od tří do osmi let. Muž je podle rodiny nyní od pasu dolů ochrnutý a lékaři zatím nevědí, zda to bude trvalý stav.

„V posledních čtyřech měsících se v plném světle ukázala nespravedlnost, které čelí afroamerická komunita. Občané ze všech koutů země využili svých hlasů a prostoru, aby se ohradili proti těmto křivdám,“ stojí v prohlášení. „Navzdory tomuto apelu ale nedošlo k žádným změnám, a proto se dnes nemůžeme soustředit na basketbal,“ dodávají hráči. Některé týmy navíc začínají zvažovat, že z letošního play-off na protest proti policejní brutalitě odstoupí. Podle novináře stanice ESPN hráči Los Angeles Clippers a Los Angeles Lakers dokonce hlasovali o bojkotu letošní sezony, mělo zatím jít ale jen o průzkum než o závazné hlasování.

V prohlášení také vyzvali wisconsinské zákonodárce, aby „se po měsících nečinnosti znovu sešli a přijali smysluplná opatření k řešení otázek policejní odpovědnosti, brutality a reformy soudnictví“. Došlo i na výzvu místním obyvatelům, aby „se vzdělávali, podnikli pokojné a odpovědné kroky a nezapomněli 3. listopadu přijít k volbám“. Hráče na Twitteru podpořil i bývalý americký prezident Barack Obama. „Oceňuji hráče Bucks, že se postavili za to, v co věří, trenéry, jako je Doc Rivers, a NBA i WNBA za to, že jdou příkladem,“ napsal Obama.

Nehraje se ani v ženské basketbalové lize WNBA, kde šest týmů ústy hráčky týmu Atlanta Dream Elizabeth Williamsové oznámilo, že „stojí za svými bratry z NBA“ a do svých zápasů také nenastoupí. Zastavila se také baseballová liga MLB, nedošlo tak na souboj mezi Cincinnati Reds a Milwaukee Brewers, Seattle Mariners a San Diego Padres a na zápas mezi Los Angeles Dodgers a San Francisco Giants. „Major League Baseball zůstane jednotná ve snaze o změnu v naší společnosti a budeme spojenci v boji za ukončení rasismu a nespravedlnosti,“ stojí v ligovém prohlášení.

Kde se ale nadále hraje, to je hokejová NHL, kde byly v plánu dva zápasy. Před třetím zápasem druhého kola play-off mezi Tampou Bay Lightning a Bostonem Bruins sice došlo na připomínku víkendového incidentu, nadstavba nejprestižnější hokejové ligy světa ale zatím pokračuje. Kdo naopak končí, je tenistka Naomi Ósakaová, která ve středu na Twitteru oznámila, že odstupuje ze semifinále newyorského turnaje. „Ze sledování pokračující genocidy černošského obyvatelstva rukou policie se mi děla špatně od žaludku,“ napsala desátá hráčka světového žebříčku a aktuálně nejlépe placená světová tenistka.

Protestů na palubovkách basketbalové NBA přibývá. Od červencového restartu ligy hráči klečí při státní hymně, na dresech mají nápisy Black Lives Matter a stejné heslo se objevilo i na všech hřištích. Během sezony několik hráčů své pozápasové rozhovory věnovalo Breonně Taylerové. Afroameričanku, která pracovala jako lékařka na pohotovosti, v březnu usmrtila policie během přestřelky v jejím bytě.

Zřejmě o největší rozruch se minulý týden postarali basketbalisté Los Angeles Lakers, kteří měli na hlavách červené kšiltovky  spojené s volební kampaní prezidenta Donalda Trumpa. Místo původního textu Trumpovy kampaně Make America Great Again, tedy „Udělejme Ameriku znovu velkou“, ale na čepici stálo Make America Arrest the Cops Who Killed Breonna Taylor, tedy „Donuťme Ameriku, aby zatkla policisty, kteří zabili Breonnu Taylorovou“.

Osobní zkušenost s policejní brutalitou má přímo i hráč Milwaukee Bucks Sterling Brown. V červencovém článku pro magazín The Players' Tribune Brown popsal incident z roku 2018, kdy ho policisté pomocí paralyzéru zadrželi po hádce, kterou měl způsobit dopravní přestupek, kdy hráč zaparkoval na místě pro invalidy. Brown následně podal žalobu na město Milwaukee, náčelníka policie a osm policistů, kteří byli zapojeni do jeho zatčení.

„Město Milwaukee mi nabízelo 400 tisíc dolarů za to, že budu zticha poté, co mi policista klečel na krku, stál na kotníku a zasáhl mě paralyzérem,“ napsal Brown. „Ale já nemohu být zticha. Nabídku jsem odmítl, protože jsem zodpovědný za to, že jsem hlasem, který pomáhá měnit příběhy mého lidu. Aby se tak mohlo dít, musím vyprávět svůj příběh, aby tak diskuse o policejní brutalitě mohly pomoci ovlivnit a hlavně změnit tenhle zkorumpovaný systém. Sahá to mnohem hlouběji než v tomto případě, kdy jsem nezákonně parkoval,“ dodal basketbalista.

Reklama

Související témata:

Doporučované