Hlavní obsah

Americký středoškolák vytvořil web o koronaviru. Sledují ho miliony lidí

Foto: https://ncov2019.live/map

Interaktivní mapa na stránce ncov2019.live.

Reklama

Je mu 17 let a pandemie koronaviru mu může přinést světovou proslulost i bohatství. Americký středoškolák Avi Schiffmann vytvořil internetovou stránku, na níž sledují šíření nemoci COVID-19 miliony lidí z celého světa.

Článek

Od konce prosince, kdy ji vytvořil, navštívilo už webovou stránku ncov2019.live na dvacet milionů lidí. Nyní tráví židovský mladík ze západoamerického Seattlu každou volnou chvíli prací na vylepšování webu, na němž může návštěvník zjistit počet nakažených koronavirem v každé zemi (i americkém státu), množství mrtvých, vážných případů i vyléčených.

Schiffmannův web využívá informace z volně dostupných zdrojů na internetu, jako jsou stránky a sociální sítě státních zdravotnických institucí, ale i důvěryhodných médií. Původně se aktualizoval každých deset minut, nyní už ale každou minutu. Kromě samotných statistik obsahuje stránka také interaktivní mapu se šířením viru, odkaz na twitterový účet, rady při cestování, popis nemoci i informace týkající se karantény.

„Začal jsem na tomto projektu pracovat o Vánocích, kdy bylo jen méně než 1000 potvrzených případů, všechny v pevninské Číně. Bylo těžké se v tom vyznat a získat ty správné informace o tom, co se děje. Chtěl jsem udělat něco, abych to změnil,“ citoval teenagera izraelský server Times of Israel.

Schiffmann vidí ve svém webu zároveň způsob pomoci světovému zdravotnictví. „To je potřeba, protože všechny vlády nejsou ty nejhezčí a nejtransparentnější, a proto je složité dostat se k informacím,“ říká.

Celá stránka se aktualizuje automaticky, pracuje tedy, i když teenager spí. V blízké době ji hodlá ještě vylepšit srovnávacími statistikami COVID-19 s historickými pandemiemi, nástrojem na pátrání po vakcíně a překladem stránky do 30 světových jazyků.

„Dostávám tisíc e-mailů denně. Někdy mi lidé děkují za web, někteří novináři se mnou chtějí udělat rozhovor a mnohé vzkazy jsou od vědců s návrhy a informacemi, které bych na web mohl přidat,“ svěřil se Schiffmann.

Stránka ncov2019.live je nyní pouze v angličtině, přesto ji ale navštívilo asi 20 milionů lidí ze všech států světa. Z USA, kde vznikla, to byla jen méně než polovina návštěvníků. Poté, co o Schiffmannově projektu napsala některá média, počet návštěv webu exponenicálně rostl.

Mladík si chce po škole vzít rok volna, aby mohl cestovat a účastnit se takzvaných hackathonů – jeden z nich nedávno proběhl v Praze, kde programátoři vytvářeli nový e-shop na dálniční známky, který stát xnásobně předražil.

Web o koronaviru, díky němuž už dnes může zbohatnout, prý ale kvůli penězům nevytvořil, chtěl jím zlepšit svět a dostupnost informací o nemoci.

Reklama

Doporučované