Hlavní obsah

Havárie amerického torpédoborce: Kontejnerová loď náhle změnila kurz

Americký torpédoborec zůstal po srážce s kontejnerovou lodí vážně poškozený.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Záznamy lodní dopravy ukazují, že nákladní loď před srážkou s americkým torpédoborcem změnila kurz o 180 stupňů. Zatím není jasné proč.

Článek

Po srážce amerického torpédoborce USS Fitzgerald s nákladní lodí u japonského pobřeží pohřešuje americké námořnictvo sedm mužů.

Při kolizi byli tři členové posádky torpédoborce zraněni. Je mezi nimi i důstojník, který plavidlu velel. Byl přepraven do nemocnice v japonském městě Yokosuka a je ve stabilizovaném stavu. Další dva zranění se podle vyjádření na Twitteru léčí s „ránami a odřeninami".

USS Fitzgerald má poškozený pravobok. Loď se srazila s kontejnerovým plavidlem zhruba ve 2:30 ráno místního času asi 20 kilometrů od japonského pobřeží nedaleko přístavu Yokosuka, kde kotví americká sedmá flotila.

„Náraz zasáhl přední část pravého boku lodi Fitzgerald nad čárou ponoru. Způsobil vážné poškození spojené se zaplavením dvou kójí pro posádku, strojovny a místnosti s radiostanicí,“ uvedla v prohlášení americká 7. flotila.

Náhlá změna kurzu

Kontejnerová loď ACX Crystal dlouhá 222 metrů plula z japonského města Nagoja do metropole Tokia. Záznamy trasy, kterou plula, ale ukazují, že se asi 25 minut před nehodou loď otočila o 180 stupňů.

Zatím není jasné, proč kurz změnila. V době srážky se pohybovala rychlostí asi 27 kilometrů za hodinu. Záznamy o lodi USS Fitzgerald nejsou veřejně dostupné.

Foto: MarineTraffic.com

Trasa lodi ACX Crystal, zdroj: Marinetraffic.com.

V oblasti, kde k nehodě došlo, bývá hustá lodní doprava a podle japonských médií se tam v minulosti stala řada podobných kolizí.

Torpédoborec po srážce nabral vodu, ale posádce se ji podařilo odčerpávat. USS Fitzgerald tak dorazil po několika hodinách zpět do přístavu.

Kontejnerová loď ACX Crystal, která pluje pod filipínskou vlajkou, je po srážce poškozená na přídi. Podle agentury AP není nikdo z posádky zraněný.

Na USS Fitzgerald slouží zhruba 330 námořníků. 154 metrů dlouhá loď prošla začátkem roku modernizací za 21 milionů dolarů. ACX Crystal je dlouhá 200 metrů a podle dosavadních zpráv se nikomu z její posádky nic nestalo.

Reklama

Související témata:

Doporučované