Hlavní obsah

Američtí demokraté sehnali na volby rekordní množství peněz. I díky tomu by mohli ovládnout Sněmovnu reprezentantů

V USA začaly kongresové volby.Video: Jiří Hošek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americké mid-term elections, tedy volby konané uprostřed funkčního období prezidenta, mohou přinést rozdělení Kongresu, kdy Sněmovna reprezentantů bude patřit demokratům a Senát republikánům. To není v americké politice žádná rarita. V tomto případě by to přineslo větší tlak na Donalda Trumpa a mnohem menší počet zákonů, které by hlava státu mohla Kongresem „protlačit”.

Článek

Podle průzkumů je pravděpodobné, že by demokraté mohli získat kontrolu nad Sněmovnou reprezentantů. Oproti současnému rozložení sil jim navíc stačí získat 23 křesel. 182 mandátů mají demokraté jistých. 10 dalších pravděpodobně získají, 3 naopak možná ztratí. Republikáni jistě získají 147 mandátů. 51 pravděpodobně ovládnou a 42 by mohli ztratit. V Senátu, který má ve Spojených státech zásadní slovo v zahraniční politice země, se vybírá 35 z celkové stovky zástupců. Zatím mají v této komoře nejtěsnějším poměrem 51:49 navrch republikáni. V letošních volbách obhajují většinu křesel v Senátu demokraté.

Podle bývalého prezidenta Baracka Obamy, který se do kampaně aktivně zapojil, může jít o nejdůležitější hlasování, které Američané zatím zažili. Naléhavosti tohoto sdělení odpovídá zatím rekordní účast voličů, kteří v předstihu odevzdali svůj hlas buď fyzicky, nebo poštou. Třeba v Texasu už odvolilo víc lidí, než kolik jich celkově odevzdalo svůj hlas v roce 2014. Velký zájem o hlasování přitom panuje mezi mladými voliči.

Pro kongresové hlasování uprostřed funkčního období amerického prezidenta dlouhodobě platí, že bývá pro veřejnost méně atraktivní než hlasování o šéfovi Bílého domu. V roce 2008 přišlo k prezidentským volbám 62 procent oprávněných voličů. O dva roky později to u „mid-term” voleb bylo jen 41 procent. V letech 2012 a 2014 činil rozdíl ve volební účasti 20 procentních bodů, když byl poměr 57 ku 37 procentům.

Někteří voliči nejspíš hlasování pojmou coby referendum o dosavadním počínání Donalda Trumpa. Samotný prezident se v kampani snažil profilovat na tématu migrace a obraně amerických hranic proti karavanám běženců ze Střední Ameriky. „Úterý pro vás představuje příležitost vyslat vzkaz demokratické ‚bandě‘ a všem těm, kteří si dali za cíl zostudit naše hnutí a rozdělit náš skvělý národ, že právě to se jim nepodaří!” Pro Trumpa jsou volby zásadní i kvůli krajní možnosti zahájení impeachmentu, tedy ústavní žaloby na prezidenta. Tu podává dolní komora, tedy Sněmovna reprezentantů, u horní komory neboli Senátu. Pro návrh musí být většina všech členů Sněmovny reprezentantů a dvě třetiny senátorů. Pokud by žaloba prošla, Donald Trump by musel Bílý dům opustit a přechodně by ho nahradil viceprezident Mike Pence.

Podle britského Guardianu nashromáždili demokraté pro mid-term elections víc peněz, než kolik jsou reálně schopní utratit. Kandidát, který všechny peníze nespotřebuje, si je může schovat a použít na budoucí kampaně. 60 demokratických kandidátů do Sněmovny reprezentantů sehnalo na kampaň od jednotlivých dárců přes milion dolarů. To jednoho z republikánů vedlo k vyslovení obavy, že se listopad může změnit v „zelenou” a nikoli „modrou vlnu” s odkazem na barvu bankovek americké měny.

Reklama

Doporučované