Hlavní obsah

Američtí demokraté seškrtali peníze na izraelskou Železnou kopuli. Prozatím

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americká Sněmovna reprezentantů rozhodla po velké debatě stáhnout z rozpočtového balíčku opatření, které mělo poskytnout jednu miliardu dolarů (22 miliard korun) Izraeli na jeho protiraketový systém Železná kopule.

Článek

Plánované financování izraelského mobilního systému protivzdušné obrany Železná kopule (Iron Dome) vyvolalo při úterním schvalování rozpočtového balíčku rozsáhlou debatu. Po nátlaku liberálního křídla sněmovny byla nicméně finanční investice USA do izraelského obranného programu zastavena.

Někteří členové liberálního křídla demokratů se vyslovili proti poskytnutí financí s odkazem na množství obětí z řad Palestinců v květnovém izraelsko-palestinském konfliktu. Izrael uvedl, že většina z 4 350 vypálených rakety byla zachycena právě díky systému Železná kopule.

Při jedenáctidenním boji palestinského Hamásu s Izraelem zemřelo 243 Palestinců, z toho 66 dětí, a zraněno bylo 1 910 lidí, informovalo na konci května ministerstvo zdravotnictví v Gaze. Izrael ohlásil 12 obětí, z toho dva nezletilé, a přes 300 zraněných.

Mezi kongresmany hlasujícími pro vyjmutí finanční podpory se vyslovil i demokratický zákonodárce Jamaal Bowman. Ten si postěžoval především na nedostatek času pro zvážení celé situace. „Problém je ten, že vedení nám předhodí na stůl téma, dá nám pět minut na rozhodnutí, jak budeme hlasovat, a následně se jde dál,“ cituje Bowmana agentura Reuters. Z řad demokratů se proti vyslovila i reprezentantka Alexandria Ocasio-Cortezová, Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová nebo Ayanna Pressleyová.

Naopak plné financování Železné kopule podporuje šéf republikánských zákonodárců ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy. Ten uvedl, že demokraté „kapitulovali před antisemitskými náladami svých radikálních poslanců“. Pro se vyjádřil i vůdce demokratické většiny ve sněmovně Steny Hoyer, jenž slíbil, že do konce týdne podá nový návrh zákona, který bude s prostředky na izraelský systém počítat. Zákon by podle něj měl být projednán samostatně a ve zrychleném řízení.

„Plánuji tento návrh (na úplné financování Železné kopule) znovu předložit ještě v tomto týdnu. Byl jsem pro a stále jsem pro. Měli bychom to udělat,“ řekl Hoyer. „Před dvěma hodinami jsem mluvil s izraelským ministrem zahraničí Jairem Lapidem a ujistil jsem ho, že zákon Sněmovnou reprezentantů projde,“ cituje jeho slova server The Times of Israel.

To později potvrdil i samotný Lapid, který odstranění finanční investice označil za „technické odložení“ a dodal, že byl ujištěn demokratickými lídry o tom, že finance budou na obranný systém brzy schváleny. Podle výroční zprávy Kongresu z loňského roku již poskytly Spojené státy Izraeli na vybudování Železné kopule přes 1,6 miliardy dolarů.

V rámci včerejšího jednání schválila americká Sněmovna reprezentantů balíček rozpočtových opatření, která obsahují například pozastavení limitu výše federálního dluhu do roku 2022 nebo opatření na podporu lidí, jež zasáhly přírodní katastrofy, a uprchlíků, uvedla agentura AP.

Reklama

Doporučované