Hlavní obsah

Američtí kongresmani chtějí napřímo jednat s KLDR

Někteří američtí kongresmani podpořili diplomatickou strategii přímých rozhovorů s KLDRVideo: Reuters, AP

 

Reklama

KLDR v červenci vyděsila svět svým pokrokem v raketovém programu, kterého nečekaně dosáhla i přes dlouholeté ekonomické sankce. USA hledá nové způsoby, jak čelit severokorejské hrozbě.

Článek

O osobním setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem mluvil americký prezident Donald Trump už v minulosti, v řadách kongresmanů se ale setkal se silnou kritikou. Poté, co KLDR v červenci otestovala nové balistické střely, část kongresmanů Trumpovu strategii přímého jednání veřejně podpořila.

Video odpálení Kimovy nové rakety:

Autentické záběry nejnovější balistické rakety KLDRVideo: Ruptly

Možný posun v jednání USA a KLDR naznačilo i prohlášení amerického ministra zahraničí Rexe Tillersona. Ten řekl, že Spojené státy nejsou nepřáteli severokorejského režimu a neusilují o jeho změnu.

Vedle toho ale Spojené státy současně zakázaly vstup svých občanů do Severní Koreje bez zvláštního povolení. Tillerson toto rozhodnutí odůvodnil tím, že ho k němu vedla rostoucí hrozba zadržení a dlouholeté věznění Američanů v KLDR.

Podle amerických zákonů může ministr zahraničí vydat takový zákaz pouze u zemí, se kterými jsou USA ve válce, ve kterých zuří násilnosti nebo ve kterých hrozí americkým občanům bezprostřední újma na zdraví či bezpečnosti.

Unikátní pohledy z „říše zla”. Podívejte se do nitra KLDR:

Svět bez obalu - Korea, říše zla.

Reklama

Doporučované