Hlavní obsah

Američtí lékaři kontrolují pacienty přes mobilní aplikace. Dohlížejí, zda berou léky podle předpisu

Problémy s nedostatečným užíváním léků se týkají například pacientů s tuberkulózou nebo lidí léčících se ze závislosti na opiátech. Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Američtí lékaři čím dál častěji využívají při kontrolách dlouhodobě nemocných pacientů chytré telefony. Bojují tak se skutečností, že přibližně polovinu léků pacienti neberou podle předpisu.

Článek

Dvě tablety a selfie. Tak by podle zpravodajského serveru NBC Chicago mohla v blízké budoucnosti vypadat lékařská péče o dlouhodobě nemocné pacienty. Američtí lékaři se při jejich kontrolách stále častěji přiklánějí k využívání chytrých telefonů. Bojují tak se skutečností, že přibližně polovinu léků pacienti neberou podle předpisu.

Stojí za tím jejich cena, vedlejší účinky nebo pouhá zapomnětlivost pacienta. Problémy s nedostatečným užíváním léků se týkají například pacientů s tuberkulózou nebo lidí léčících se ze závislosti na opiátech. Zejména u léčení závislosti na opiátech může mít i jedna zmeškaná dávka léků velmi nebezpečné důsledky.

Lékaři, kteří na své pacienty pomocí chytrých telefonů dohlížejí už nyní, využívají například všeobecně známý Skype. Testují se už ale i specializované aplikace. „Během dvouminutového rozhovoru zvládneme stejnou věc, která nám dříve trvala hodinu a většinu z té hodiny jsme strávili v autě,” řekla zdravotní sestra Peggy Cooleyová.

Přestože mnozí lékaři si novinku pochvalují, bezpečnostní experti varují před možnými riziky. Pokud by aplikace byly uvedeny do chodu, hrozil by možný únik citlivých dat o zdravotním stavu uživatelů. Poukazují na to i v kontextu aféry kolem Facebooku. Otázkou zůstává také etická stránka věci.

Přístup k datům by si mohly vydupat zdravotní pojišťovny. „Určitě si dovedeme představit situaci, kdy budou pacienti trestáni, pokud nedodrží předpis. Pojišťovny by se mohly rozhodnout pro drastická opatření a i při jedné chybě přestat léky platit,” upozorňuje Carolyn Neuhausová z Hastings Center v New Yorku.

Reklama

Doporučované