Hlavní obsah

Američtí policisté čelí „modrému rasismu”. Natočili o tom kontroverzní video

Policisté ve Spojených státech čelí „modrému rasismu”Video: NYPD Sergeants Benevolent Association, Reuters, Ruptly

 

Reklama

„Modrý rasismus” je podle policistů nejhorší formou diskriminace. Nejde v něm o barvu pleti, ale o modrou uniformu, kterou strážníci nosí.

Článek

Jsme obětí „modrého rasismu”, tvrdí newyorští policisté. Lidé je prý nevidí jako bělochy nebo černochy. Nejsou dokonce ani lidskými bytostmi, jen policisty v modré uniformě.

Upozorňuje na to kontroverzní video největší odborové organizace newyorských policistů. Ta ve čtyřminutovém klipu tvrdí, že strážníci čelí diskriminaci, která je ještě horší než rasismus.

Odboráři připomínají případy vražd strážníků motivovaných pouze nenávistí vůči policistům. Americká policie ale na druhou stranu čelí úplně stejné kritice od veřejnosti. Strážníci jsou podezíravější vůči lidem jiné než bílé barvy pleti a častěji v jejich případech používají silové prostředky.

Projekt britského Guardianu ukázal, že v roce 2016 američtí policisté zabili 258 černochů, 39 % z nich přitom nebylo ozbrojených. Podle amerického Washington Postu představovali neozbrojení muži černé pleti 34 % obětí policistů, v americké populaci jsou přitom jen 6% minoritou.

Předseda odborové organizace newyorských policistů Edward Mullins pro New York Times připustil, že použití slova rasismus ve videu nebylo možná správné. Strážníci chtěli ale pouze podle něj na pozadí sílících násilných protestů upozornit na útoky, kterým musejí čelit.

Video ze zásahu policisty Jeronima Yaneze, který loni zastřelil Afroameričana Philanda Castilea při dopravní kontrole.

Na obranu před modrým rasismem navíc policisté použili ve videu větu z nejslavnějšího projevu amerického obhájce práv Afroameričanů Martina Luthera Kinga, kterou si ale pro své potřeby pozměnili.

„Sním o tom, že mé čtyři malé děti budou jednoho dne žít v zemi, kde nebudou posuzovány podle barvy, ale podle kvality charakteru,” upravili Lutherovu větu ve videu. Aktivista ale v projevu řekl, že doufá, že jeho děti nebudou posuzovány podle „barvy své kůže”. To ale očividně policistům nekorespondovalo s jejich teorií o modrém rasismu, a tak si Lutherovu větu uzpůsobili.

Reklama

Doporučované