Hlavní obsah

Američtí poslanci přijali návrh zveřejnit výsledky Muellerova vyšetřování

Sněmovna reprezentantů hlasovala pro zveřejnění konečné zprávy z Muellerova vyšetřování.Video: Lukáš Fíl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sněmovna reprezentantů naprostou většinou přijala návrh zveřejnit konečnou zprávu vyšetřování Muellerovy komise. To se po téměř dvou letech blíží ke konci. 420 poslanců hlasovalo pro návrh a nikdo nebyl proti. Zprávu napřed dostane ministr spravedlnosti, který dál rozhodne, zda bude zveřejněna v plném znění.

Článek

Americká Sněmovna reprezentantů ve čtvrtek téměř jednomyslně schválila nezávaznou rezoluci vyzývající ke zveřejnění nadcházející zprávy týmu zvláštního vyšetřovatele Roberta Muellera a k jejímu předání Kongresu. Pro zveřejnění podrobných výsledků zkoumání možného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb v roce 2016 hlasovalo 420 zákonodárců, žádný nebyl proti a čtyři republikánští poslanci se hlasování zdrželi.

„Hlas pro toto usnesení vyšle jasný signál americkému lidu i ministerstvu spravedlnosti, že podle Kongresu je transparentnost základním principem nutným k tomu, aby vláda zůstala odpovědná veřejnosti,“ řekl předseda justičního výboru Sněmovny reprezentantů Jerry Nadler, hlavní předkladatel návrhu.

Výsledek čtvrtečního hlasování vyvíjí tlak na ministra spravedlnosti Williama Barra, aby zprávu zveřejnil, až bude hotová a Mueller mu ji předá. Barr tak ale učinit nemusí. Je pouze na ministrovi, aby rozhodl, jak velká část zprávy bude zveřejněna.

Mueller od května 2017 vyšetřuje, jestli byla Trumpova kampaň tajně napojena na Moskvu a zda se prezident nepokoušel vyšetřování nezákonně mařit. Trump obojí odmítá a také Rusko popírá jakékoli vměšování do voleb. Mueller zatím nenaznačil, kdy zprávu dokončí.

Zatím není jasné, zda se požadavkem zveřejnění zprávy bude zabývat také Senát ovládaný republikány.

Sněmovní rezoluci minulý týden iniciovali předsedové šesti vyšetřovacích výborů. Rezoluce vyzývá Barra ke zveřejnění všeho, co není výslovně zakázáno zákonem. Celý text dokumentu pak má být poskytnut Kongresu.

Muellerovo vyšetřování se podle informací amerických médií chýlí ke konci, žádná oficiální informace ale zatím v tomto směru nezazněla. Prezident Donald Trump ho opakovaně označil za „hoax“ a „hon na čarodějnice“.

Zvláštní vyšetřovatel a bývalý ředitel FBI Robert Mueller už téměř dva roky zkoumá možnou tajnou spolupráci Rusů a Trumpova týmu během volební kampaně v roce 2016. Trumpův tým se měl mimo jiné dopustit i maření spravedlnosti.

Mueller v rámci svého vyšetřování převzal i další případy, které předtím spadaly pod FBI, včetně vyšetřování bývalého šéfa Trumpovy kampaně Paula Manaforta. Ten byl tento týden u washingtonského soudu uznán vinným ze spiknutí proti USA a pokusu ovlivňovat svědky. Minulý čtvrtek byl zase odsouzen za daňové a bankovní podvody. Téměř sedmdesátiletý Manafort teď půjde do vězení celkem na sedm a půl roku.

Reklama

Doporučované