Hlavní obsah

Američtí studenti znovu protestovali proti zákonu o zbraních

Američtí studenti vyšli do ulic.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Studenti si k dnešnímu protestnímu pochodu vybrali symbolický den, před 19 lety se odehrál masakr v Columbine, při kterém zemřelo 13 lidí.

Článek

Studenti z více než 2600 amerických škol a vzdělávacích institucí dnes opustili třídy a posluchárny a vydali se na protestní pochod. Jde o druhou celostátní demonstraci studentů po únorovém masakru ve floridském Parklandu, při kterém přišlo o život 17 lidí.

Mnoho mladých Američanů vyšlo do ulic v oranžové, která se letos v USA stala symbolickou barvou boje proti ozbrojenému násilí a za omezení prodeje střelných zbraní. K pochodu si studenti vybrali symbolický den - před 19 lety na škole v Columbine dva studenti zastřelili 13 lidí. Na památku obětí masakru z roku 1999 drželi demonstrující třináct minut ticha.

Před budovou parlamentu ve Washingtonu se sešly stovky lidí s transparenty „Už nikdy ozbrojené násilí“ a „Nechceme strach ze střelby na školách“. Před Bílým domem studenti uspořádali demonstraci vsedě, přičemž nahlas četli seznam všech obětí střelby na amerických školách.

Cílem studentského hnutí je přinutit vládu a kongresmany omezit prodej zbraní, což zatím naráží na tvrdý odpor zbrojní lobby v Kongresu. Ozbrojené násilí by se podle studentů mělo stát tématem kampaně před parlamentními volbami, které Spojené státy čekají letos v listopadu.

Organizátoři dnešní celostátní akce ponechali podle agentury Reuters na studentech, aby rozhodli, jakou formu protestu zvolí. V některých městech pochodovali k budovám místních zastupitelských sborů, jinde na mítincích pronášeli projevy a hlasovali o rezolucích.

Reklama

Související témata:

Doporučované