Hlavní obsah

Američtí vojáci jsou na turecko-syrské hranici, chrání své kurdské spojence

Na turecko-syrskou hranici dohlíží americké speciální jednotky.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Američany znepokojil úterní turecký nálet, který si vyžádal oběti i mezi jejich kurdskými spojenci.

Článek

Spojené státy nasadily na turecko-syrské hranici vojenské síly, které dohlíží na klid mezi Tureckem a americkými spojenci v oblasti. USA tak reagují na úterní turecký nálet, který měl podle tureckých představitelů mířit pouze na bojovníky teroristické Strany kurdských pracujících (PKK), ale zasáhl i pešmergy a Lidové obranné jednotky (YPG), které Američané podporují v boji proti Islámskému státu.

Nálet si podle turecké armády vyžádal 70 obětí na straně PKK, kterou považují za teroristickou organizaci shodně Turecko, NATO, Spojené státy i Evropská unie. Oběti ale hlásí i pešmergové a YPG, kteří jsou součastí koalice proti Islámskému státu. Obě kurdské skupiny přišly celkem o 25 vojáků.

„Hluboce nás znepokojilo, že Turecko provedlo v severní Sýrii a severním Iráku letecké útoky bez řádné koordinace se Spojenými státy a širší globální koalicí proti Islámskému státu,” řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Mark Toner.

Pešmergy a YPG podporují Američané v boji proti Islámskému státu. Turecko ale považuje YPG, stejně jako PKK, za teroristickou skupinu. Organizace je součástí Syrských demokratických sil bojujících proti Islámskému státu a většinově ji tvoří Kurdové. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už dříve uvedl, že zabrání vytvoření kurdského státu na svém prahu všemi možnými prostředky.

Americké jednotky nyní chtějí uklidnit situaci mezi dvěma svými nejbližšími spojenci v oblasti, Tureckem a YPG. Hranici hlídají speciální operační síly. Erdogan se ale proti spolupráci YPG a Spojených států vymezil. Amerického prezidenta Donalda Trumpa chce na plánované květnové schůzce vyzvat, aby Spojené státy od podpory YPG ustoupily.

Reklama

Doporučované