Hlavní obsah

Američtí vojáci mohou u hranic s Mexikem použít sílu, včetně fatální. Zbraně přesto podle Mattise nedostanou

Američtí vojáci mohou u hranice s Mexikem použít sílu.Video: Martin Zíta, AP

 

Reklama

Americké vojenské jednotky vyslané k hranici s Mexikem mají od Bílého domu povolení k použití síly v případech, kdy to bude nevyhnutelné. Včetně takové, která druhé straně způsobí újmu na životě. Podle ministra obrany Jamese Mattise se ale charakter mise tímto krokem nemění.

Článek

Američtí vojáci mohou podle rozkazu z Bílého domu, který podepsal šéf tamního štábu John Kelly, sílu použít v situacích, kdy budou bránit pracovníky hraniční stráže, uvedl list The Washington Post. Kromě použití síly jim Washington dal pravomoc k zatčení a dočasnému zadržení podezřelých osob. Ministr obrany James Mattis ale před novináři trval na tom, že takové možnosti zůstávají až krajním řešením.

V případě zadržení osob podle Mattise navíc nepůjde o zatčení a zadržení v pravém smyslu slova. „K takovému kroku nemá vojsko pravomoc. Nehlídáme veřejný pořádek. Nemluvíme ani o hodinách, ale jen o minutách,“ řekl. Obavy o porušení základních lidských práv podle něj nejsou na místě.

Drtivá většina vojáků podle Mattise u hranice s Mexikem zůstává nadále neozbrojena a působí především v zázemí operace. Ať už jako pomoc při stavbách hlídkových stanovišť, nebo jako pracovní síla při zajišťování hraničních plotů ostnatým drátem. Osobně z pozice ministra obrany Mattis dle svých slov nikomu rozkazy nezměnil a nasazení vojáků neznačí vojenskou akci v tradičním smyslu slova.

V případě konfliktu při obraně hraniční stráže vojáci podle Mattise budou sahat po obušku a štítech.

Mattis ale zároveň dodal, že je třeba brát obavy prezidenta Donalda Trumpa o bezpečí pracovníků hraniční stráže vážně. V tomto ohledu americký politik připomněl roztržky mezi migranty mířícími do Spojených států a mexickými bezpečnostními složkami na jižních hranicích Mexika.

Vojáků v aktivní službě je na hranici USA a Mexika necelých šest tisíc.

Cílem kritiky počínání administrativy Donalda Trumpa na jihu země je právě nasazení vojáků, kteří jsou v americké armáda vedeni v aktivní službě. Podle nich tím americký prezident potenciálně může porušit zákon zvaný Posse Comitatus Act, který omezuje nasazení armády uvnitř amerických hranic. Kritické hlasy také poukazují na to, že kromě pracovníků hraniční stráže jsou u hranic také členové Národní gardy. Přítomnost armády je tak podle nich nadbytečná.

Američtí vojáci mají na hranicích s Mexikem podle původního rozkazu zůstat na jižním okraji USA do 15. prosince.

Reklama

Související témata:

Doporučované