Hlavní obsah

Amerika ovládla žebříček nejdražších firem světa, Evropa výrazně ztrácí

Video: Josef Mačí

 

Reklama

Zatímco se Spojené státy oklepaly z globální finanční krize, Evropa v čele s německou ekonomikou zaostává.

Článek

Amerika vládne světovému žebříčku 100 nejhodnotnějších korporací, které každoročně zpracovává německý list Handelsblatt. Americké firmy dominují s 58 společnostmi v první stovce. Evropu zastupuje na 14. místě nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell, která poskočila ze 45. pozice v roce 2015, a švýcarský potravinářský koncern Nestlé uzavírající první dvacítku.

Až zvolený americký prezident Donald Trump složí 20. ledna přísahu, bude se moci jako úřadující prezident spolehnout na americké korporace. Poprvé v historii sestavování žebříčku pochází prvních 13 firem z Ameriky.

Vládnoucí trio Apple, Alphabet (společnost vlastnící Google) a Microsoft vytváří dohromady hodnotu 1,6 bilionu eur (43,2 bilionu Kč). Pro porovnání - hodnota 30 nejvýznamnějších německých firem, které tvoří DAX index frankfurtské burzy, dosahuje 1,1 bilionu eur (29,7 bilionu Kč). Mezi tyto firmy patří například vývojář podnikových informačních systémů SAP, farmaceutický gigant Bayer, lídr v elektronice Siemens nebo výrobce automobilů Daimler.

Evropský finanční sektor ztrácí

Mohlo by se zdát, že se americká dominance opírá hlavně o inovační potenciál IT firem ze Silicon Valley, avšak zámořské firmy umístěné v žebříčku se prosazují napříč průmyslovými a dalšími podnikatelskými odvětvími.

Velké americké banky, restrukturalizované od finanční krize, nabraly zpět svou sílu, na rozdíl od těch evropských. Do stovky nejhodnotnějších firem se dostalo 21 finančních institucí, z nichž 12 sídlí ve Spojených státech. Žádná z nich ale nepochází z eurozóny. Devátá největší světová firma, bankovní a finanční společnost JPMorgan Chase, dosahuje tržní hodnoty 297 miliard dolarů (7,7 bilionu Kč), a je tak asi dvanáckrát cennější než největší německá bankovní instituce Deutsche Bank, připomíná ihned.cz.

Majitel mladoboleslavské Škoda Auto, německá společnost Volkswagen, vypadla ze žebříčku už v roce 2015, když došlo k odhalení podvodů koncernu o množství vypouštěných výfukových plynů z dieselových motorů. Tržní hodnota automobilky meziročně klesla o 17 miliard eur (459 miliard Kč) na 70 miliard (1,9 bilionu Kč).

Reklama

Doporučované