Hlavní obsah

Americký ministr zahraničí se postavil za Česko. A zmínil i Dukovany

Foto: Profimedia.cz

Americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Reklama

aktualizováno •

Český premiér mluvil s americkým ministrem zahraničí kvůli výbuchům ve Vrběticích. Američané zmínili i dostavbu Dukovan.

Článek

Premiér Andrej Babiš v neděli odpoledne mluvil s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem. Hlavním tématem telefonátu byla česko-ruská krize kvůli účasti ruské vojenské rozvědky GRU na výbuších ve Vrběticích, při nichž zemřeli dva čeští občané.

„Znovu jsem zdůraznil, že Spojené státy plně podporují silnou a odvážnou reakci České republiky na destabilizační a smrtelné akce Ruska na českém území,“ uvedl na Twitteru Blinken.

Tisková zpráva amerického ministerstva zahraničí u příležitosti telefonátu mezi Prahou a Washingtonem výslovně zmínila vyloučení ruského Rosatomu z dukovanského tendru z bezpečnostních důvodů.

„Toto rozhodnutí české vlády stejně jako dramatické snížení ruské zpravodajské přítomnosti v Praze zvyšuje bezpečnost České republiky i spojenců NATO,“ uvedla americká diplomacie.

Babiš poznamenal, že s Blinkenem mluvil odpoledne. „Ujistil mě, že Česko se může spolehnout na podporu USA ohledně nepřátelských útoků Ruska,“ uvedl. Se šéfem americké diplomacie probral i obchodní vztahy a pandemii covidu-19. „Apeloval jsem na to, aby při pomoci s dodávkami vakcín byla pro USA Evropa nejvyšší prioritou,“ dodal český premiér pro ČTK.

O superzakázku se uchází i americko-kanadský Westinghouse. Dále pak francouzská EDF a jihokorejský KHNP.

Babišova vláda v dubnu, krátce po zveřejnění informací o ruské stopě ve Vrběticích, rozhodla, že Rosatomu nezašle takzvaný bezpečnostní dotazník, který má být nutnou vstupenku do samotného tendru. Zakázku má ale vypsat až příští kabinet.

Podle šéfky Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dany Drábové tak nejde o definitivní vyloučení ruského státního uchazeče.

„Cesta Rusům není uzavřená, ale je ‚přiuzavřená‘ pro toto okno příležitosti,“ uvedla Drábová v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT. Dále řekla, že by se s vypsáním tendru nemělo otálet. „Jestli někdo chce, aby se blok skutečně postavil, tak teď je ta chvíle tendr vypsat,“ dodala.

Reklama

Doporučované