Hlavní obsah

Amerika versus Čína. Obchodní válka na spadnutí. Může z ní těžit Česko?

Duel: Americko-čínská obchodní válka.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Americký prezident Donald Trump uvalil cla na dovoz oceli a hliníku ve výši 25 a 10 procent. Čína kontruje cly na 120 položek americké provenience, včetně vepřového, ovoce a vína. Může Česko těžit z toho, když se Američané s Číňany perou? Duel dvou ekonomů Štěpána Křečka z BH Securities a Dominika Stroukala z finanční skupiny Roklen.

Článek

Donald Trump razí heslo „America first” už i v praxi. Zavedení cel na hliník a ocel hájí jako reakci na krádeže intelektuálního vlastnictví. Zároveň chce pomoct americkému ocelářskému průmyslu. Ten býval na výsluní, ale i kvůli importu z Asie skomírá. Podle ekonomky Heleny Horské je Trumpovo protekcionistické opatření kontraproduktivní. Toto odvětví tvoří totiž jen 0,1 procenta celkové zaměstnanosti země. Naopak v automobilovém a dalším průmyslu, který ocel a hliník zpracovává, pracují přes čtyři miliony lidí. Zaniklých míst by tak nakonec mohlo být víc než těch nově vzniklých, upozornila v deníku E15.

Jak se americká opatření dotknou českých firem? Ministr průmyslu a obchodu v demisi Tomáš Hüner (nestr. za ANO) už dřív uvedl, že by postihla vývozy českých firem zhruba za 200 milionů dolarů ročně. Analytik BH Securities Štěpán Křeček vidí v americko-čínském sporu příležitost pro některé české firmy. Ty by podle něj mohly zaplnit díry v dodávkách.

Evropská unie má z dovozních cel do USA do 1. května výjimku stejně jako šest dalších zemí. Otázka je, zda se ji podaří vyjednat i na další období. Pokud by Evropská unie byla do případné obchodní války vtažená, podle ekonomů by to nejvíc odnesly malé a otevřené ekonomiky, jako je právě Česká republika. I Evropská komise nicméně připravuje odvetná opatření. Podle agentury DPA by se na seznamu mohla ocitnout americká whisky, motorky Harley-Davidson nebo brambory a rajčata z USA.

Reklama

Doporučované