Hlavní obsah

Amerika volí krocana roku. Vítěz dostane milost od Donalda Trumpa

Američané hlasují o nejhezčím krocanovi letošního roku. Titul mu předá sám prezident.Video: Šimon Felenda, AP, Reuters

 

Reklama

Den díkůvzdání oslaví USA mimo jiné i tradiční volbou krocana roku. Finalisté se jmenují Hrášek a Mrkvička. Cenou pro vítěze bude kromě titulu i prezidentská milost. O vítězi hlasují lidé na twitterovém účtu Bílého domu.

Článek

Spojené státy před sebou mají další volby. Volí krocana roku. Z původních 50 kandidátů se do finále probojovali dva nejlepší krocani. Jeden se jmenuje Hrášek a druhý Mrkvička. Vítěz obdrží titul Nejlepší krocan Dne díkůvzdání a milost od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Chodem na sváteční tabuli nebude ale ani jeden z nich. Informaci o soutěži přinesla americká ABC.

Hlasy zvířatům lidé dávají na oficiálním twitterovém účtu Bílého domu. Hlavním partnerem soutěže je Národní federace pro krocany. Hrášek i Mrkvička na svou chvíli slávy trénovali od mládí. Museli si zvykat na hlasitou hudbu, davy lidí a záři reflektorů.

„Na začátku jsme měli 50 kandidátů. Z nich jsme postupně vybírali ty nejkrásnější a nejméně agresivní. Museli si umět například sednout na stůl,” říká předseda Národní federace pro krocany Jeff Sveen.

Finalisti soutěže pochází z farmy v Severní Dakotě. Do Washingtonu přijeli o víkendu a ubytovali se v pětihvězdičkovém hotelu Williard Hotel. Zde zůstanou až do audience v Bílém domě. Po vyhlášení vítěze odcestují Hrášek s Mrkvičkou do Virginia Tech University. Na univerzitě je lidé ubytují v takzvaném Nehltavém sanatoriu (Gobbler’s Rest). Tady stráví krocani zbytek svých dní.

„Domestikovaní krocani nežijí dlouho, protože je majitelé původně vykrmili pro stravovací účely lidí. Pokud se dožijí jednoho roku, bude to úžasné,” říká Rami Dalloul z Virginia Tech University.

Tradice prezidentské milosti pro krocany se táhne až k Abrahamu Lincolnovi. Prezident ušetřil jednoho krocana před tím, aby se stal součástí slavnostní večeře. Formálně pak tradici odstartoval George H. W. Bush v roce 1989. Milost zvířete bylo od Bushe gesto směřované k aktivistům, kteří tehdy před Bílým domem protestovali za práva zvířat.

Reklama

Související témata:

Doporučované