Hlavní obsah

Ameriku zachvátila bidenovská euforie. Lidé tančí a zpívají v ulicích

Bezprostředně poté, co americké televize vyhlásily Joea Bidena příštím americkým prezidentem, se do ulic řady amerických měst vyhrnuli jeho příznivci a začali spontánně slavit.Video: AP

 

Reklama

Svět zná jméno budoucího prezidenta USA. Stane se jím demokratický kandidát Joe Biden. Do Bílého domu ho doprovodí jako viceprezidentka Kamala Harrisová. Američané vyrazili do ulic, aby výsledek dramatických voleb oslavili.

Článek

Po pětidenním sčítacím maratonu je jasné, že demokratický kandidát Joe Biden zdolal hranici 270 hlasů volitelů potřebných pro vítězství. Tisíce Američanů reagovaly na rozuzlení napínavého volebního souboje bujarými oslavami v ulicích tamních metropolí.

+2

To, že Američané umí slavit, dokazují četná videa kolující na sociálních sítích. Ve Filadelfii, kterou Trump měsíce napadal s nepodloženými důkazy o volebních podvodech, vyrazili lidé tančit do ulic. Policie musela uzavřít hlavní tepnu Broad Street.

„Bylo to skvělé, všichni jsme se spojili. Nikdo nebyl sám,“ uvedl pro deník The Guardian Moneek Andrews, který se připojil ke spontánním oslavám. „Bylo to jako velký úlevný povzdech.“

Podobná euforie provázela i oslavy v Los Angeles, kde lidé začali slavit i u benzínové pumpy. Letošní volby označují mnozí jako historické.

Biden se ve věku 77 let stal nejstarším vítězem v dějinách volby hlavy státu v USA. Do Bílého domu s ním půjde jako viceprezidentka dosavadní senátorka za stát Kalifornie Kamala Harrisová, která se v dané funkci stává první ženou.

Tanec a hudba v ulicích provází také New York, Atlantu, Washington, Miami, Chicago a další americká města. Bidenovi a Harrisové už stihli pogratulovat bývalí prezidenti, demokraté, řada republikánských soupeřů, evropští státníci či jejich nejbližší.

Výsledky amerických voleb ale neprovází jen radost. Trumpovi příznivci neskrývají smutek či rozhořčení. V řadě měst proběhly manifestace, ve kterých protestující požadovali zastavení sčítání hlasů a provolávali hesla jako „fake news“. Samotný Trump porážku neuznal a je téměř jisté, že se pokusí výsledek voleb zpochybnit právními prostředky.

Reklama

Související témata:

Doporučované