Hlavní obsah

Amnesty International kritizuje řadu zemí světa za antimigrační politiku. Včetně Česka

Amnesty International kritizuje řadu zemí za nedodržování lidských práv (Video: AP, Reuters, Seznam)Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve své nejnovější zprávě o stavu lidských práv ve světě zmiňuje organizace Amnesty International zabíjení civilistů ve válkách v Sýrii či Jemenu, protimigrační politiku USA nebo pronásledování opozice a novinářů v Číně, Turecku, Egyptě a Venezuele. Zpráva se dotýká i Česka za odmítání uprchlíků a diskriminaci Romů.

Článek

Organizace Amnesty International (AI) vydala novou zprávu o stavu lidských práv ve světě. Kritizuje v ní mnoho zemí za porušování práv, zabíjení civilistů ve válkách a za antimigrační politiku.

Ve Spojených státech odstartoval nenávistnou kampaň vůči běžencům podle AI prezident Donald Trump po svém lednovém nástupu do úřadu, když zakázal vstup do USA lidem z několika většinově muslimských zemí. Kromě Trumpovy antimigrační politiky kritizuje zpráva i nepřiměřené používání síly americkou policií či diskriminaci skupin s menšinovou sexuální orientací.

„Extrémní důsledky vyzývání k nenávisti a vyvolávání strachu z menšin jsme viděli v hrůzné vojenské kampani etnických čistek Rohingů v Barmě,“ řekl k výroční zprávě generální tajemník AI Salil Shetty.

Organizace kritizuje i Českou republiku. Podle ní jsou stále diskriminovány romské děti v přístupu ke vzdělání. AI se odvolává na výroční zprávu české Rady vlády pro lidská práva za rok 2016, podle níž se v Česku ve vzdělávání stále objevuje diskriminace romských dětí, které se učí často odděleně v romských třídách či školách.

Zpráva AI uvádí konkrétní případ školy v Ostravě, která podle verdiktu soudu z loňského března diskriminovala dva romské předškoláky, když je odmítla v roce 2014 přijmout do první třídy.

Do odstavce o diskriminaci Romů zařadila organizace i novelu, díky níž mohou obce zčásti rozhodovat o dávkách na bydlení vyhlášením zón se zvýšeným výskytem „sociálně patologických jevů“. Nevládní organizace podle AI vyjádřily obavy, že to „nepřiměřeně ovlivní“ Romy a chudé.

Amnesty International připomíná také kauzu vepřína v Letech u Písku, který byl postaven v 70. letech minulého století na místě koncentračního tábora pro Romy. Zpráva s odvoláním na úřad komisaře pro lidská práva Rady Evropy uvádí, že proces výkupu vepřína byl zdlouhavý, a připomíná, že smlouvu s majitelem výkrmny uzavřela česká vláda loni.

Český vývoz zbraní jde podle organizace i do zemí, kde mohou být použity při činech porušujících lidská práva. Ve zprávě se také uvádí, že na květnovém zbrojařském veletrhu v Brně český prezident řekl, že tuzemský zbrojní průmysl potřebuje „vyvážet globálně“. Podle AI „popřel, že země má zodpovědnost zabránit reexportu“ zbraní do zemí, které „nejsou bezpečné“.

Organizace ve zprávě dále kritizuje Českou republiku, protože vysocí představitelé české vlády i prezident se loni vyjadřovali xenofobně na adresu uprchlíků a migrantů. Dále vytýká ČR, že přijala jen 12 žadatelů o azyl z 2691 osob, které měla převzít na základě kvót pro přerozdělování uprchlíků v rámci Evropské unie.

Zpráva připomíná žalobu Evropské komise na Česko, Polsko a Maďarsko kvůli odmítání systému migračních kvót. Maďarsko podle AI pokračuje v „systematickém tvrdém potlačování práv uprchlíků a migrantů“. Kvůli odmítání uprchlíků kritizuje zpráva například i Dánsko.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ve vyjádření pro Seznam označil zprávu AI za bezvýznamný blábol.

Kritiku mezinárodní organizace odmítl také bývalý ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), na kterého se výtka o xenofobních narážkách směrem k uprchlíkům vztahuje také. „Díky opatřením, jež jsem ve vládě a na Ministerstvu vnitra prosadil, byla ČR uchráněna od významnější migrační vlny. Jakékoliv kritické komentáře jakýchkoliv aktivistů na tom nic nezmění!“ uvedl Chovanec v SMS zprávě pro Seznam.

Za migrační politiku kritizuje zpráva mimo jiné Austrálii, která posílá migranty do států Nauru a Papua-Nová Guinea. Organizaci se též nelíbí, že Rakousko, Německo, Nizozemsko, Norsko či Francie vracejí odmítnuté žadatele o azyl do Afghánistánu, ač tam podle AI není bezpečno.

Zpráva AI se zmiňuje i o násilí na ženách a jejich nerovnoprávném postavení v řadě států světa. Kritizuje protipotratovou legislativu některých latinskoamerických zemí, Polska, Irska či Malty. Polskou vládu zpráva kritizuje i za pokračující „snahu politicky kontrolovat soudnictví, nevládní organizace a média“. Ve zprávě se též uvádí, že polská vláda bránila pokojným demonstracím.

Stovky aktivistů podle AI loni zemřely kvůli tomu, že se úřady v řadě zemí světa snažily zabránit pokojným demonstracím či umlčet opozici a média. Jako nejhorší země, kde jsou po desítkách zavíraní novináři, označila zpráva Turecko, Egypt a Čínu. Připomněla i úmrtí léta vězněného čínského nositele Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poa.

Reklama

Doporučované