Hlavní obsah

Amnesty International se v New Yorku chtěla přestěhovat, zastavila ji ale čínská vláda

Amnesty International se v New Yorku chtěla přestěhovat, zastavila ji ale čínská vláda.Video: Martin Zíta, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stěhování americké pobočky Amnesty International do mrakodrapu Wall Street Plaza na poslední chvíli zastavil vlastník budovy, který měl zástupcům organizace sdělit, že nejsou vhodným nájemcem.

Článek

Budova Wall Street Plaza, kam se plánovala Amnesty International (AI) přesunout, patří Orient Overseas, dceřiné firmě čínské dopravní společnosti Cosco Shipping. Právě od dopravního giganta pak bylo podle AI vlastníkovi budovy doporučeno, aby neziskovou organizaci jako nájemce nepřijímal. Cosco Shipping přitom ovládá čínská vláda.

„Chystali jsme se podepsat smlouvu, ale minulý týden nám lidé z Orient Overseas řekli, že to lidé nad nimi vetovali,“ řekla americkému listu The New York Times (NYT) mluvčí americké pobočky AI Robyn Shepherdová. „Dodali k tomu, že pro čínským státem vlastněnou firmu nejsme nejvhodnější kandidát a že s přihlédnutím k majiteli budovy bychom tam sídlit stejně zřejmě nechtěli.“

Podle listu NYT situace svědčí o dosahu vlivu čínské komunistické strany až do Spojených států, navíc v době napětí mezi oběma zeměmi.

Amnesty International patří mezi přední kritiky čínského režimu, zejména v souvislosti s poškozováním lidských práv etnických menšin uvnitř čínských hranic. Mezi nejznámější takové případy patří internování muslimských Ujgurů v táborech na západě Číny.

Kvůli kritice Pekingu mají pracovníci neziskové organizace do některých částí Číny zapovězený vstup.

Podle Shepherdové vedení organizace o vazbách vlastníka budovy na Cosco Shipping, potažmo čínskou vládu netušilo. Dozvědět se to měli zástupci AI až při zrušení plánovaného podpisu smlouvy.

NYT uvádí, že Orient Overseas se sídlem v Hongkongu vlastní zmíněný newyorský mrakodrap už 50 let. Společnost se podobně jako Cosco Shipping specializuje na lodní dopravu.

Čínským státem ovládaná společnost Orient Overseas koupila v roce 2017 za více než šest miliard dolarů, a stala se tak jednou z největších společností dopravujících zboží po moři. Spolu s kontejnerovou dopravou převzalo Cosco Shipping také nemovitý majetek Orient Overseas, včetně budovy Wall Street Plaza – jediného majetku společnosti na půdě Spojených států.

Reklama

Doporučované