Hlavní obsah

Analytici: Kurdové se budou snažit vyjednat u syrské vlády autonomii

Kurdové se zřejmě budou snažit vyjednat v Sýrii autonomii.Video: Renáta Matoušková, Reuters

 

Reklama

Kurdové se zřejmě pokusí vyjednávat se syrskou vládou o uznání územní autonomie. Pokud v Sýrii zůstanou americké vojenské jednotky, mohou Kurdy podpořit v jejich vyjednávání. Američané jsou klíčoví i jako ochrana proti Turkům.

Článek

Porážka Islámského státu (ISIS) zřejmě opět rozvíří konflikt mezi kurdskými vojenskými jednotkami a syrskou vládou. Podle syrského politického analytika je možné očekávat, že tyto dvě strany začnou vyjednávat o budoucnosti syrských Kurdů.

Vítězství nad porážkou ISIS teď může odhalit jiné problémy, které Sýrii sužují. Kurdové, kteří jsou největším národem na světě, jenž nemá vlastní stát, se o odtržení od Sýrie zřejmě nepokusí, i když jsou jejich jednotky podporovány armádou Spojených států. Syrský analytik Sarkis Kassargian se domnívá, že Kurdům bude stačit, pokud s vládou vyjednají uznání autonomie.

„Řekněme, že podpora Američanů není dostatečná, aby měli vlastní zemi. Podle mě teď začnou Kurdové vyjednávat s Damaškem, se syrskou vládou, a budou se snažit získat nějaká práva v necentralizované správě.”

Syrské demokratické síly (SDF) bojovaly proti ISIS s podporou amerických jednotek na východě Sýrie od minulého září. V prosinci 2018 ale americký prezident Donald Trump oznámil stažení svých jednotek. V únoru nicméně Trump řekl, že některé americké jednotky v Sýrii zůstanou. Podle Kassargiana není počet jednotek, které v Sýrii zůstanou, důležitý. Věří, že pouhá přítomnost amerických vojáků zajistí potřebnou podporu pro SDF a vytvoří tlak na syrskou vládu, aby Kurdy vyslyšela.

Podle Bohumila Doboše, politického geografa z Institutu politologických studií Univerzity Karlovy, je důležité, jak se k situaci postaví Turci, kteří operují se svými jednotkami na severozápadně Sýrie. Pokud Trump stáhne své jednotky z Rojavy, regionu v severní a severovýchodní Sýrii, který z velké části obývají Kurdové, Turci mohou využít situace a do oblasti vojensky zasáhnout. Turecko se totiž dlouhodobě staví proti jejich autonomii.

Kassargian se ale domnívá, že americké vojenské jednotky vytrvají na místě do konce vyjednávání mezi Kurdy a syrskou vládou.

Reklama

Související témata:

Doporučované