Hlavní obsah

Babiš: Česko nic vracet nebude, není důvod. Vaše otázky jsou nesmyslné

Tisková konference po ranním jednání vládyVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Babiš se kvůli střetu zájmů, na který upozornila bruselská právní služba, sešel s několika ministry hnutí ANO.

Článek

Přestože právníci Evropské komise došli k závěru, že český premiér Andrej Babiš je ve střetu zájmů a jeho někdejší firma Agrofert by přinejmenším už neměla být příjemcem evropských dotací, analýza Babišova ministra spravedlnosti Jana Kněžínka dospěla k opaku.

Babiš se v pondělí ráno sešel na vládě s několika ministry své vlády, shodou okolností s těmi, které jeho hnutí ANO do vlády nominovalo. Ministryně Alena Schillerová po schůzce uvedla, že vracení dotací Agrofertu, jak o něm v reakci na evropskou zprávou mluví například Transparency International, nyní nehrozí.

Text právní služby Evropské komise, o kterém o víkendu informoval tisk, není podle ní oficiální.

S premiérem Babišem byl kromě Aleny Schillerové na schůzce ministr Kněžínek a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Obecná analýza nové legislativy EU týkající se evropských dotací podle Kněžínka ukazuje, že svěřenský fond jako záruka nestrannosti premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše dostačuje a předseda vlády postupoval podle českého práva.

„Byl zveřejněn nějaký interní materiál, nebudu spekulovat o načasování. Dnes odpoledne bude řešit EU rozpočet, nepochybuji, že různí europoslanci to využijí k napadání mé osoby a o to jde," řekl Babiš po jednání vlády. Podle Babiše se žádné peníze vracet nebudou, není k tomu prý žádný důvod.

Premiér na tiskové konferenci neodpověděl na otázku, zda je beneficientem firem ve svěřeneckých fondech, tedy zda profituje z jejich finančního prospěchu. Pro řešení problému údajného střetu zájmů to prý není důležité, dodal za předsedu vlády ministr Kněžínek.

Už v sobotu poté, co část zprávy publikovaly přední evropské listy, však Babišovo odkazování na svěřenské odkazy odmítl analytik Transparency International Milan Eibl. Právě Tranpsarency podnět k prošetření Babišova střetu zájmů poslala.

„Andrej Babiš se vymlouvá na vedlejší rovinu, ve které podnět k šetření vůbec není,” uvedl v rozhovoru pro sobotní zpravodajskou relaci Televize Seznam Večerní zprávy.

„Hlavní leitmotiv nespočívá v tom, jestli máte možnost každý den ovlivňovat chod společnosti, ale v tom, jestli můžete získávat informace, jaký je stav vašeho majetku, a tomu přizpůsobovat politiku,” uvedl Milan Eibl.

Dodal také, že o střet zájmů nejde jen od vydání nové evropské legislativy, na kterou v analýze poukazuje ministr Kněžínek.

Video: Analytik Transparency International vyvrací argumentaci Andreje Babiše

Analytik Transparency International v rozhovoru pro Televizi Seznam.Video: Pavel Cyprich

Podle uniklé zprávy má Babiš zájem na ekonomickém úspěchu Agrofertu, který vložil do svěřenského fondu, a jako premiér má možnost ovlivňovat rozhodování spojené s využíváním fondů přicházejících z evropského rozpočtu.

Podle zprávy hrozí, že Česko bude muset uhradit přinejmenším část z 82 milionů eur (2,1 miliardy Kč), které byly Agrofertu vyplaceny letos.

Kněžínek uvedl, že právníci nevidí žádný důvod pro změnu současného znění zákona o střetu zájmů, podle kterého Babiš svůj majetek do svěřenského fondu převedl.

„Jde-li o řádně fungující svěřenecký fond, potom je zajištěno, aby k žádnému střetu nedošlo...správcem svěřeneckého fondu je třetí osoba a ta nese odpovědnost,“ uvedl na dotaz, zda je ošetřena i účast Babišovy ženy Moniky v orgánech svěřenského fondu.

Reklama

Doporučované