Hlavní obsah

Analýza: Co se děje v Británii? Boris Johnson cítí vítr v plachtách, může snadno uvíznout

Šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek k poslednímu vývoji na britské politické scéně.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Tohle si Boris Johnson do svého curriculum vitae asi nenapíše. Žádný britský premiér od druhé světové války „nedokázal“ už 11 dnů po nástupu do funkce prohrát doplňovací volby. Lidé si výsledek hlasování ve velšském okrsku Brecon and Radnorshire zapamatují i díky tomu, že se po něm tzv. pracovní většina britské vlády v Dolní sněmovně ztenčila na jediný hlas.

Článek

320 hlasů má vládní tábor, včetně nevypočitatelné severoirské DUP. 319 poslanců čítající opoziční ležení.

Tahle dvě čísla dál zvyšují pravděpodobnost vypsání předčasných parlamentních voleb. Ty si Boris Johnson přeje nejen kvůli tomu, že má v parlamentu svázané ruce, ale že chce využít určité dynamiky svého zvolení do čela Konzervativní strany a vlády. „Boris efekt“, který signalizují aktuální průzkumy stranické i osobní popularity, ale na velšské voliče příliš nedopadl.

Ještě v roce 2017 vyhrál v Brecon and Radnorshire konzervativní kandidát Christopher Davies o propastných 8 000 hlasů. V srpnu 2019 za liberálně-demokratickou vyzývatelkou o 1 400 hlasů zaostal. K tomu je třeba poznamenat, že pan Davies měl dost nezanedbatelnou vrstvu másla na hlavě.

Provalilo se na něj totiž, že neoprávněně čerpal poslanecké náhrady. Kvůli tomuto skandálu se taky doplňovací volby konaly. Mimochodem sami Konzervativci výsledek berou coby povzbuzení, ne-li malé vítězství, protože prý očekávali mnohem jasnější porážku.

Liberálně-demokratickou političku Jane Doddsovou katapultovala do Dolní sněmovny dohoda s velšskou stranu Plaid Cymru a Zelenými, že v doplňovacích volbách nepostaví svého kandidáta. Tahle „proti-brexitová“ aliance, nebo spíš aliance „proti brexitu bez dohody“, voliče oslovila. Dá se tím částečně vysvětlit i katastrofální výsledek místních labouristů, kteří skončili až na čtvrtém místě s velkým odstupem za Brexit Party.

Kdybychom doplňovací volby v málo významném velšském obvodu brali jako falešné referendum o brexitu, tak to skončilo remízou. Konzervativci a Brexit Party získali skoro navlas stejně, jako kandidáti liberálních demokratů a Labour Party. Tady tiše předpokládám, že se labouristé nakonec otevřeně deklarují coby proti-brexitová formace, kterou ovšem zatím nejsou…

První věc, kterou prý nově zvolená poslankyně Jane Doddsová hodlá podniknout, je najít Borise Johnsona a vyzvat ho, aby tady a teď vyloučil brexit bez dohody. To se sotva stane už proto, že tenhle scénář prostě vyloučit nelze.

Nevyhnutelně se blížící britské volby nemusejí ani jednomu z táborů přinést jasnou parlamentní většinu, jak varují slovutní britští politologové. Jejich odhady by mohly rozcupovat předvolební dohody, ke kterým jsou hlavně liberální demokraté podle své nové předsedkyně Jo Swinsonové otevření.

Pokud by hypoteticky vznikla široká „národní fronta proti brexitu bez dohody“ (a nikoli proti brexitu jako takovému), která by čítala i Labour Party, bylo by Borisi Johnsonovi hodně úzko.

Reklama

Doporučované