Hlavní obsah

„Analýza festivalů“ za 45 tisíc měsíčně? Hejtmanka to musí vysvětlit, je to její zodpovědnost, říká Babiš

Andrej Babiš odpovídá na otázky kolem externích smluv na středočeském hejtmanství a o tom, co má udělat hejtmanka Pokorná Jermanová.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Případ externích smluv na středočeském hejtmanství: Předseda ANO říká, že je třeba věc vyjasnit, středočeské ANO píše, že jde o pseudokauzu vytvořenou neschopnými politiky.

Článek

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová by měla vysvětlit případ podezřelých smluv, které uzavřel krajský úřad v roce 2017 s desítkami externích spolupracovníků.

Uvedl to premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš v odpovědi na otázky Seznamu, co si o poslední kauze na středočeském hejtmanství myslí.

„Určitě by to měla vysvětlit,“ uvedl předseda ANO a na doplňující dotaz, zda bude hejtmanku k vysvětlení tlačit, řekl: „Určitě jí napíšu, musí to vysvětlit.“

V případu externích smluv jde o to, že krajský úřad najal v roce 2017 externisty, z nichž řada brala odměnu v řádu desítek tisíc měsíčně. Seznam nyní získal dokumenty s přehledem služeb a činností, které vykonávali, a zjistil mimo jiné, že kraj si najal zaměstnance například na „analýzu hudebních festivalů“ za 45 tisíc měsíčně, nebo na „sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby“ s odměnou 35 tisíc.

Hejtmanství však odmítá zveřejnit jak jména externistů, tak nechce ani vysvětlit, jakou práci přesně odvedli anebo zda bylo skutečně nutné je najmout – například externistu, který za 20 tisíc měsíčně měl monitorovat časopisy vydávané 28 obecními spolky (Seznam však zjistil, že jako občasné periodikum vydávají jen některé z nich).

Neschopný a papalášský Kalousek

Ačkoli předsedův postoj zní: vysvětlit, středočeské hnutí ANO označilo případ za „pseudokauzu“. Místopředseda krajské organizace hnutí ANO Martin Herman rozeslal mezi místní organizace mail s titulkem „Vysvětlení PSEUDOKAUZ na Krajském úřadu StČ kraje“.

Spolustraníky ujišťuje, že celá věc je „vymyšlenou mediální kauzou“, za níž stojí „neschopní politici, kteří kvůli svým papalášským móresům skončili v opozici, jsou nervózní z našich úspěchů a možného provalení jejich kauz, tak kopou“.

„A pak samozřejmě Miroslav Kalousek, jehož pověst a slavné kauzy snad ani nebudeme komentovat,“ píše místopředseda Herman.

Když se ho Seznam v pondělí zeptal, co říká tomu, že předseda hnutí ANO o pseudokauze nemluví a žádá vysvětlení, uvedl, že oni také budou vysvětlovat.

„Ano, budeme to vysvětlovat. My to vysvětlíme. My jsme to už vysvětlovat začali. Nějaké věci jsme už psali minulý týden. Ale ono to furt nemá tu potřebnou mediální pozornost,“ uvedl Herman.

Rozhovor s Martinem Hermanem

Telefonát s krajským politikem ANO Martinem Hermanem.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Hejtmanka mlčí na mateřské

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová se však zatím ke smlouvám nevyjádřila. A to přesto, že řadu z nich uzavřel odbor, který spadá přímo pod ni.

Hejtmanka je nyní na mateřské dovolené a neodpověděla ani na SMS zprávu, kterou jí redakce Seznamu poslala.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Seznamu řekl, že s hejtmankou osobně problém neřešil. „Já nemůžu řešit všechno, já mám agendu vlády, paní hejtmanka se k tomu musí jasně postavit,“ uvedl na adresu stranické kolegyně, u níž už loni v létě vyšlo najevo, že nechala svůj služební vůz používat manžela k soukromým účelům.

Babiš ji tehdy za to kritizoval, nyní, když mu Seznam položil otázky na odborné konferenci o internetu v Hradci Králové, uvedl: „Já nechci teď řešit paní hejtmanku, to je její problém, ona se za to musí zodpovídat.“

Reklama

Doporučované