Hlavní obsah

Analýza: Jak vznikne nové brněnské ANO? Stejně jako před lety, příkazem shora

Foto: vlada.cz

Vedení ANO bude v úterý rozhodovat o zrušení brněnské oblasti hnutí.

Reklama

aktualizováno •

Předsednictvo Babišova hnutí má v úterý posvětit zrušení brněnské buňky ANO. Straníci teď řeší, jak oblast vystaví znovu.

Článek

Očekává se, že to bude jen formalita. Andrej Babiš už minulý týden vyslovil přání, aby hnutí ANO zrušilo svou brněnskou filiálku ušpiněnou především velkým korupčním případem Stoka.

V úterý předsednictvo zamýšlený krok posvětí. O legitimaci přijde téměř 220 členů, víc jako polovina jihomoravského ANO.

Na české politické scéně tak dojde k bezprecedentnímu kroku. Ještě nikdy žádné uskupení neškrtlo tolik straníků najednou. ANO se chce očistit od vazeb zmíněné korupční kauzy. Její hlavní aktér a bývalý vlivný člen hnutí Jiří Švachula čelí obžalobě z ovlivňování stamilionových veřejných zakázek.

Vedení teď řeší, jak razantní krok vysvětlit nejen voličům, ale i straníkům. „Myslím, že nejlepší je zároveň vyhlášení mimořádného krajského sněmu, kde si všichni členové zvolí nové vedení kraje,“ naznačil vývoj Babiš po čtvrtečním jednání v Brně.

V úterý tedy vedení zruší brněnskou oblast ANO. Mimořádný krajský sněm pak bude volit nového předsedu a jeho zástupce. A ti budou skládat nové brněnské ANO.

Současní brněnští členové - ač nyní mají na jižní Moravě dohromady víc členů než zbývajících šest oblastí - na to fakticky nebudou mít vliv. V době stranických voleb totiž brněnská oblast ANO nebude existovat. „Krajského předsedu volí asi sedmdesát delegátů. Je to vždy věcí předešlých zákulisních domluv mezi okresy, tedy oblastmi. Brněnští delegáti budou chybět, což je docela zvláštní,“ uvedla jedna z členek hnutí, která si nepřála uvést jméno.

Mimořádné volby předsedy v krajské organizaci může vyvolat buď samo její vedení, dvě třetiny členů, anebo vyšší orgán. „Pokud by se uskutečnila mimořádná volba, pak bez brněnské oblasti,“ potvrdil manažer a poslanec ANO Jan Richter.

Tato novinka znamená potíž i pro budoucnost současné krajské šéfky Taťány Malé. „Zda má důvěru, není o mně, ale o delegátech v kraji,“ nechtěl ji vyzdvihovat šéf Babiš. Několikrát také krajskému vedení vyčetl, že nedokázalo vazby některých členů na Stoku razantně řešit.

Taťána Malá zatím neřekla, jestli se o pozici krajské šéfky bude znova ucházet.

Nedávno přišla o svého hlavního spojence v bývalém brněnském primátorovi Petru Vokřálovi, který rezignoval na své funkce v hnutí. Může se to projevit i na kandidátce do krajských voleb. Vokřál ji původně vytáhl na číslo pět. „O mou pozici vůbec nejde,“ odmítla Malá.

Její mateřská oblast Brno-venkov ji přitom na volitelné místo nevybrala, na čelo se dostala až po Vokřálově zásahu. „K situaci uvnitř hnutí se nechci vyjadřovat,“ uvedl šéf oblasti Petr Hýbler. Jako náměstek Bohumila Šimka měl blíže právě k hejtmanovu křídlu. Šimek má po Vokřálově konci jako nestraník ANO do voleb vést, další místa na kandidátce hnutí v těchto dnech řeší. „Jsme na dobré cestě k dohodě,“ uvedla Malá už minulý týden.

Pozice Taťány Malé je důležitá i pro další směřování hnutí na jižní Moravě. Právě jedenáctičlenné krajské předsednictvo, sestávající ze šéfů oblastí, předsedy a dvou jeho zástupců, totiž bude znovu skládat novou brněnskou oblast a dvacítku místních organizací. Podle kritiků se tak může ANO zbavit nejen lidí figurujících v kauze Stoka, ale také četných kritiků v místních organizacích.

„Je to úplně opačný, velmi zvláštní postup. Zase je to celé řízené shora. Nejdřív by přece měly vznikat místní organizace a pak si zvolit vedení, ne?“ podivila se bývalá členka ANO Marie Škárková.

Bývalá šéfka oblasti Brno-město už dříve upozornila, že druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek před šesti lety režíroval mocenské změny uvnitř hnutí, když do Brna přivedl 70 nových členů, včetně hlavního aktéra Stoky Švachuly.

Už v roce 2014 přitom Škárková či současný ministr školství Robert Plaga iniciovali petici mířící k vedení. Bezvýsledně se obávali, že brněnské ANO bude uchváceno žraloky Švachulova typu. Plaga však nyní na otázky Seznam Zpráv, co si o situaci myslí, nereaguje.

Škárková stejně jako bývalý krajský šéf ANO Bohuslav Chalupa říkají, že Babiš lže, když se tváří, že neví, jak se lidé Švachulova typu do ANO dostali. Babiš ve čtvrtek prohlásil, že 70 členů v březnu 2014 nepřišlo do hnutí standardním způsobem. Viníky odmítl specifikovat, řekl jen, že si to mělo krajské předsednictvo ohlídat.

Po internetu také koluje Švachulova přihláška z března roku 2014. Jeho podpis chybí, což minulý týden potvrdil i Babiš. Na papíře je pouze signatura bývalé krajské místopředsedkyně Alžběty Vlčkové. Ta jakékoli pochybení odmítá.

„Přijímání členů není rozhodně otázkou jednotlivce. Jeho vstup do hnutí musí nejdřív doporučit oblastní předsednictvo, pak kraj a následně schvaluje vstup předsednictvo v Praze. Neexistuje, aby nebyly dodány kompletní materiály a řádně podepsané přihlášky. Víc se k tomu nechci vyjadřovat,“ uvedla.

Babišovi se tak jako bumerang vrací bleskové nabírání členů po úspěchu v parlamentních volbách v roce 2013. „Bylo tehdy potřeba rychle poskládat některé místní organizace,“ vzpomínala Škárková.

I nové brněnské ANO může v budoucnu čelit stejným pochybnostem jako předchůdci v roce 2014. Totiž, že straníci přišli ne na základě ideálů, ale podle diktátu shora.

Reklama

Doporučované