Hlavní obsah

Analýza navrhuje podporu podnikání v centru Prahy za miliardy

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Do restartu ekonomiky v centru Prahy by měl stát investovat 4,16 miliardy korun na podporu hotelů, restaurací či kultury.

Článek

Vyplývá to z odhadu studie, kterou nechal zpracovat spolek podnikatelů Centrum žije! a jejíž exekutivní shrnutí má ČTK k dispozici. Většina z celkové částky, 3,8 miliardy, by se podle návrhu měla státu vrátit. Studie se nyní projednává s ministerstvy, bankami a vedením města, uvedl mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo.

Analýzu zadalo sdružení Centrum žije! - spolek pro restart Prahy, jehož zakládajícími členy jsou hotel Alcron, Zátiší Catering Group a skupina Crestyl. Aktivity spolku podporuje i Praha 1, jejíž rada studii schválila. Na vypracování se podílela advokátní kancelář Havel & Partners, poradenská firma Grant Thorton a Institut strategického investování při Vysoké škole ekonomické.

Podle shrnutí utržily hotely v centru metropole loni 11 až 14 miliard korun a letos očekávají propad o 80 procent. Maloobchody a restaurace pak loni utržily 36 až 46 miliard, letos to má být o 40 procent méně. Centrum Prahy je podle studie spolu s Karlovarskem, Chebskem a Českokrumlovskem nejpostiženějším regionem v republice, což je dáno vysokou mírou turistického ruchu, který v důsledku pandemie klesl na minimum.

Navržená podpora by pro hotely spočívala v přímé dotaci ve výši 10 000 korun měsíčně na každý hotelový pokoj v období od října letošního roku do května příštího. V případě restaurací by měla podobu vratky DPH zaplacené od ledna do srpna letošního roku v návaznosti na meziroční pokles tržeb, maximálně by mělo jít o 50 procent zaplacené daně. V případě hotelů by podle návrhu měla být podpora financována zvýšením ubytovacího poplatku, restaurace by pak měly podporu od roku 2022 po dobu tří let splácet.

Hotelům i restauracím by zároveň podle návrhu měl stát hradit odvody na sociální a zdravotní pojištění do výše 15 000 korun, a to od letošního října do května příštího roku. Další navržené podpory se týkají garance nájemného, vytvoření pojištění pořádání kulturních akcí, kterým by byla v případě vyhlášení nouzového stavu nebo uzavření hranice u zrušených akcí státem kompenzována část nákladů, nebo využití 500 hotelových pokojů pro karanténu a bezplatné testování vybraných návštěvníků města, například účastníků kongresů nebo turistů z vybraných zemí.

Státu by se podle spolku investice vyplatila. „Pokud zde přijde o práci 60 procent lidí pracujících v hotelnictví a 40 procent v obchodech a službách souvisejících s turisty, což je za stávající situace skutečně reálný odhad, tak stát přijde do roku 2024 až o 16 miliard korun a k tomu v příštích dvanácti měsících o přibližně 2,5 miliardy jen díky nižším odvodům zaměstnanců a vyplácení podpor v nezaměstnanosti,“ uvedl k situaci v centru metropole předseda spolku Centrum žije! a generální ředitel hotelu Alcron Michal Chour. V centru Prahy podle analýzy pracuje v hotelnictví, gastru a maloobchodu asi 27 000 lidí.

V Praze se kvůli koronavirové krizi drasticky propadl počet turistů. Ve druhém čtvrtletí se podle dat Českého statistického úřadu v hotelech, penzionech a kempech v hlavním městě ubytovalo jen 138 187 lidí, což je o 93,6 procenta méně než před rokem. Loni celkem přijelo do Prahy 8,03 milionu turistů.

Reklama

Doporučované